Search
Close this search box.

El problema de la morositat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La crisi econòmica i la pèrdua de beneficis de moltes empreses que abans del 2008 anaven bé és la principal causa d’aquest augment preocupant de la morositat que pateix la CASS.

Periòdicament, la CASS publica al BOPA llistats amb empreses deutores. Aquestes llistes no han parat d’augmentar en nombre i en quantia econòmica els darrers anys. En la darrera publicació d’aquestes característiques, el passat mes d’agost, la parapública informava dels deutes a empreses que no havien pogut ser localitzades, després d’esgotar el període voluntari de pagament. Hi ha empresaris que deuen més de 10.500 euros en concepte de cotització del personal assalariat. En només un any, –el 2011– les llistes de deutors s’han arribat a quadriplicar.

La morositat és un fenomen que apareix en situacions de crisi econòmica i que va lligada a l’ofegament que pateixen moltes empreses, creant-se a vegades un cercle viciós i una cadena que acaba perjudicant a una empresa que podria funcionar amb normalitat però que pateix per l’acumulació d’impagaments. Com en el cas de la seguretat social, el sector privat també està preocupat per aquesta morositat a l’alça, fins al punt que la Cambra de Comerç i associacions empresarials estan treballant en un projecte per crear un registre de morosos privat, similar al que funciona en d’altres països, amb l’objectiu de reunir en un llistat els impagaments perquè abans d’una contractació important l’empresari pugui verificar que no tingui un historial d’incompliments.

En el fons d’aquesta problemàtica està l’embut que suposa la Batllia, ofegada per l’acumulació d’expedients i per la falta de recursos materials i humans. Cal recordar que el Tribunal Superior va donar la raó als comuns en l’afer dels deutes prescrits, obligant al Govern al pagament de 265.000 euros per un funcionament anormal del sistema judicial.

Tal i com es veu, el retard de la justícia perjudica les presumptes víctimes i beneficia als incomplidors. El president del consell d’administració de la CASS apunta a la possibilitat d’embargar els béns de les empreses que deixin de cotitzar, una iniciativa que recorda –encara que diferent– a la demanda que van fer els comuns de poder executar les sentències per aconseguir una major agilitat en el cobraments dels deutes.

En ambdós casos es tracta d’un terreny perillós perquè hi ha una interferència en les competències que la justícia té atribuïdes, buidant les atribucions d’aquesta, i eleva la indefensió de la societat o la persona a qui se li imputa un suposat impagament o deute. Els esforços han de dirigir-se cap a la Batllia, normalitzant el seu funcionament i dotant-la dels recursos necessaris,

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu