L’obertura econòmica, la reforma de la seguretat social, del sistema sanitari i de la funció pública han estat els quatre pilars del discurs del cap de Govern, Toni Martí, que ha donat el tret de sortida al Debat d’Orientació Política que acabava avui al Consell General. Martí ha emplaçat els consellers generals –també els de l’oposició– a donar un suport unànime a la llei d’obertura econòmica que ha d’aprovar-se el proper dia 21 de juny, una llei que segons Martí significa un profund canvi de mentalitat i el pilar fonamental de la nova Andorra. El cap de Govern també ha fet preguntes retòriques, dirigides fonamentalment al partit de l’oposició, com per exemple si la reforma de la seguretat social no hauria de merèixer un consens de les forces polítiques i els ha criticat per fer càlculs electoralistes i deixar el desgast per al Govern i el grup parlamentari que li dóna suport. Ha assegurat, però, que «la història ja s’encarregarà de posar-nos a tots al lloc que pertoca». També ha destacat la necessitat d’acabar amb el que ha qualificat d’abusos a la sanitat pública i de canviar el model de seguretat social perquè «el sistema no s’ha adaptat a la demografia d’Andorra i ningú havia fet res».
En general, Martí ha aprofitat el seu discurs davant la cambra per voler deixar constància, segons el seu parer, que és el Govern de DA el que està agafant el protagonisme i tirant endavant iniciatives sense el suport de l’oposició, i ha aprofitat per anunciar que el seu grup també acordarà regular el dret de vaga, una de les grans reivindicacions de l’oposició i del món sindicalista.
Ha estat un discurs marcadament polític, sense grans anuncis tal i com requereix el camí d’austeritat iniciat, tot i que ha avançat la disposició de l’Executiu a incrementar fins al 3% del PIB l’apartat d’inversió en obra pública, una altra de les velles reclamacions del sector, que insisteix que sense una inversió de les institucions públiques la supervivència és gairebé impossible.
Però segons Martí, abans de recuperar la inversió pública, era necessari un pressupost com l’actual: «el pressupost d’inversions més reduït de la nostra història recent». I és que no es podia mantenir «l’elevat endeutament» de l’Estat, va insistir el cap de Govern. I aquí va assenyalar amb el dit el que passa a fora de les nostres fronteres per defensar l’austeritat aplicada per l’Executiu: «Quan el deute d’un país supera la seva capacitat de retornar-lo, qualsevol apel·lació a la sobirania es converteix en un brindis al Sol. A Europa tenim nombroses proves d’això que dic».
Martí va reconèixer que part de les mesures que han aplicat –i aplicaran– són dures de pair, però va acabar apel·lant a la responsabilitat i la valentia «per tornar a aixecar Andorra».
Per a més informació consulti l’edició en paper.