Sortosamament el tema de les llengües no ha estat mai un motiu de confrontació a Andorra, tal i com passa frontera avall. Ens al contrari tot i que el català no ha estat la llengua d’ús habitual al carrer, des d’Andorra sempre s’ha promogut l’aprenentatge d’idiomes com una aportació de riquesa. La majoria d’Andorrans dominen tres idiomes, i des del món educatiu les llengües són una eina d’ensenyament bàsic.
El coneixement i l’ús del català ha millorat substancialment en la darrera dècada segons reflecteix L’escenari sociolingüístic de la població escolar d’Andorra del curs 2011-2012, un estudi elaborat entre joves de 12 a 16 anys, dels tres sistemes educatius, a càrrec de la sociòloga Estel Margarit amb el suport del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans. Segons les xifres presentades ahir en roda de premsa, la llengua d’ús més habitual dels alumnes és el català, ja sigui de manera exclusiva o combinada amb altres llengües; un 58%, però, ho fa de forma bilingüe català-castellà.
Els resultats són significatius, ja que en altres enquestes més antigues era el castellà l’idioma dominant, i ara és el català, el que s’ha d’entendre com un escenari de normalització en l’únic estat del món que té el català com a llengua oficial, situació ben diferent si agaféssim una mostra de persones adultes.
Segons Margarit, s’aprecia una millora del coneixement del català respecte el 2002 en totes les nacionalitats, però especialment en la comunitat portuguesa. La sociòloga considera que aquest nivell de coneixement va vinculat a diversos factors, però principalment al temps de residència i l’escolarització a Andorra. La constància i el treball està donant els seus fruïts i posant en una situació de normalitat el que abans era una excepcionalitat.
Per a més informació consulti l’edició en paper.