Per culpa d’una errada judicial uns presumptes culpables estan lliures i no hi ha espai per a la rectificació. Han estat absolts dels càrrecs pels qual estaven imputats, que tenien relació amb el blanqueig de diners relacionats amb el narcotràfic, amb l’agreujant que un dels implicats era una agent de policia. Va ser un cas escandalós senzillament perquè no es va fer justícia a causa del procediment emprat, incorrectament, que va obligar al fiscal general a retirar els càrrecs perquè les proves van ser declarades nul·les. No s’han depurat responsabilitats, que se suposa que algun responsable hi ha d’haver, ni directes ni indirectes d’un ministeri de Justícia que estava en mans de Marc Vila.
El Consell Superior de la Justícia ha aprés dels errors i ha constituït una comissió integrada també per tècnics estrangers perquè analitzin el procediment que se segueix i detectin els punts que es poden introduir per millorar el funcionament del reglament, segons ha explicat el mateix president del CSJ, Enric casadevall.
En el seu moment, el fiscal general, Alfons Alberca, va demanar una reforma estructural plena, sobretot del sistema penal. Alberca ho va il·lustrar amb un exemple prou clarificador: «Tots els comunicats que es fan des de justícia, es fan per carta física. És una cosa impensable en qualsevol empresa de més de 100 treballadors, com és la justícia, en l’àmbit privat».
Es referia a que vivim en el segle XXI i que el món judicial està a l’espera d’una modernització, no únicament dels recursos, que són escassos, sinó també de funcionament. No és admissible que presumptes culpables hagin estat absolts simplement per un tema de procediment quan les acusacions eren greus i prou clares. No poden haver-hi escletxes legals que serveixin per eludir responsabilitats.
Per a més informació consulti l’edició en paper.