El matrimoni homosexual és legal a Nova Zelanda des del passat dia 19 i per celebrar-ho, 31 parelles homosexuals es van donar el «sí vull». Amb aquesta nova legislació, aquest país s’ha convertit en el primer de l’Àsia-Pacífic i el desè cinquè del món en legalitzar aquest tipus d’enllaços matrimonials. En l’actualitat, el matrimoni homosexual és legal a l’Argentina, Bèlgica, Brasil, Canadà, Dinamarca, Espanya, França, Islàndia, Noruega, Holanda, Portugal, Sud-àfrica, Suècia i Uruguai, així com en sis estats dels Estats Units i a la capital de Mèxic, a més de a l’Estat mexicà de Quintana Rosego.
Poc a poc, almenys en els països amb mentalitats més obertes, la unió matrimonial entre persones del mateix sexe està deixant de ser un fet excepcional. Per exemple, per primera vegada, un matrimoni entre homosexuals va ser celebrat en una església protestant a Alemanya i oficialment registrat com a tal, segons la ràdio regional pública d’Hesse.
Andorra de moment està passant de puntetes sobre aquest tema. El matrimoni gai que acollirà l’ambaixada francesa no quedarà inscrit en el registre civil, i de fet la seu diplomàtica va informar-ne a les autoritats andorranes per evitar qualsevol mena de recel. L’ambaixada espanyola, en canvi, rebutja aquestes cerimònies per no entrar en contradicció amb la legislació andorrana. El Grup Parlamentari Socialdemòcrata treballa per presentar abans que acabi aquest any una proposició de llei sobre el reconeixement del matrimoni civil entre persones del mateix sexe. Paral·lelament, hi ha una recollida de signatures que estan duent a terme quatre advocats i que a principis de juliol ja havien superat les 2.200 signatures. DA no ho té a la seva agenda política, però potser és hora de trencar barreres i avançar.
Per a més informació consulti l’edició en paper.