L’informe del Comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT) del Consell d’Europa, relatiu a la visita que va fer al país entre el 28 de novembre i l’1 de desembre del 2011 i on es destaquen diversos aspectes sobre el funcionament de la presó, l’activitat de la Policia o del servei de salut mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ha generat prou malestar, especialment entre els agents penitenciaris. Malestar perquè consideren que no se’ls ha tingut prou en compte –ni a ells ni a les seves valoracions– a l’hora d’elaborar aquest informe.
L’informe en qüestió, que es publicava dijous passat juntament amb les respostes del Govern als comentaris i les recomanacions del CPT, assenyala efectivament alguns aspectes que, des del punt de vista de l’organisme europeu, s’haurien de millorar. La primera recomanació, per exemple, és recordar a la Policia que els insults contra els detinguts són «inacceptables» i que seran subjectes a les sancions corresponents. El CPT també mostra preocupació per la pràctica sistemàtica de registres corporals complets als detinguts abans i després de les visites familiars i apunta que cal revisar aquest sistema i mitigar els seus efectes humiliants –el Sindicat d’Agents Penitenciaris respon, en declaracions publicades avui mateix en aquest mitjà, que la prioritat en els escorcolls és la seguretat, abans que el dret a la intimitat dels reclusos. A banda que als presos ja se’ls permet despullar per parts, tal com recomana el CPT.
El que convé assenyalar és que, malgrat l’informe, i malgrat les recomanacions, l’organisme del Consell d’Europa no diu pas, de cap de les maneres, que a Andorra s’hi practiqui la tortura. A alguns els pot semblar una obvietat, aquesta afirmació, però veient les reaccions a la difusió de l’esmentat informe, no està de més recordar-ho. No fa tant de la visita de Nicolas Bratza al nostre país, poc abans d’abandonar la presidència del Tribunal Europeu dels Drets Humans: va ser el 14 de setembre i, en aquella ocasió, el magistrat va destacar «l’alta reputació d’Andorra en el respecte dels drets humans». Bratza va insistir que Andorra «no és un país problemàtic» i va recordar que el Principat només té dos casos pendents a Estrasburg, cosa que «no només respon a la petitesa del país, sinó també al seu nivell de protecció dels drets humans».
Millorar, sempre es pot millorar. La tasca del CPT és, en aquest sentit, una bona orientació de cara a garantir un tracte correcte a presos i detinguts –i de retruc, unes òptimes condicions de treball als agents de la Policia i de la presó. Però cal anar amb molt de compte a no fer-nos una idea distorsionada del que passa al Despatx de la Policia o a la Comella, prenent una part pel tot. I menys quan la part –això ens diu el Govern– està solucionada o en vies de solució.
Per a més informació consulti l’edició en paper.