L’afer per la marxa d’una militant històrica com Rosa Ferrer havia de porta conseqüències, tant pel simbolisme de la renúncia, com per la proximitat de les comunals després d’uns resultats a les eleccions generals que han fet sorgir veus critiques dins del PS.
La capital és un símbol de l’actual partit de l’oposició, no perquè hagi estat un feu fidel (perquè no és així), sinó perquè en els darrers anys s’havia mostrat com un calador important de paperetes socialdemòcrates. Les ferides obertes en el darrer congrés s’han acabat d’exterioritza encara mésr. No ha estat cap sorpresa, perquè era de domini públic que la marxa de Ferrer i el flirteig amb DA està creant un abisme de separació entre els fins ara companys de l’equip de govern del Comú d’Andorra la Vella.
El detonant (suposadament) es va produir dimecres passat per una discussió sobre les retallades (o no, en funció de la versió) en les polítiques socials, i més concretament de les activitats per a la gent gran. En principi, no sembla una afer de gran transcendència com per provocar una ruptura que deixa el Comú sense majoria per governar, a no ser que aquestes circumstàncies estranyes condueixin a aliances ara per ara també estranyes.
Des del PS s’acusa a la cònsol d’inclinar-se cap a polítiques neoliberals, i alhora de no respectar el programa electoral i de canviar les regles de joc, així com de treure l’exclusiva dedicació al conseller de Social, Quim Valera. Ferrer va replicar ahir, i va situar la tensió actual en el marc d’una precampanya en la qual el PS no l’ataca a ella de forma personal, sinó el càrrec que ocupa, i va defensar que està respectant el pressupost que va ser aprovat amb unanimitat, desmentint així retallades en l’àmbit de social.
Realment la celebració de les eleccions comunals és un element que es pot extreure de la tibantor actual que presideix la gestió en el Comú de la capital. La figura i la trajectòria política Rosa Ferrer és destacable, i paral·lelament s’ha convertit en una política incomoda, i no únicament per al PS. La seva clara voluntat d’optar a la reelecció deixa DA davant una disjuntiva important de cara a la confecció d’una llista pròpia a la parròquia d’Andorra la Vella, ja que un sector dels actuals Demòcrates a la capital són reticents a un lideratge de la cònsol.
És clar doncs que a un mes de la presentació de les llistes, Andorra la Vella ja viu en un clima electoral que farà difícil la governabilitat en aquest darrer tram de mandat, que s’haurà de superar amb una pura gestió administrativa i que segurament portarà nous episodis de discrepàncies.
Per a més informació consulti l’edició en paper.