Doncs sí, sembla que la data d’obertura de les noves instal·lacions del centre termolúdic es manté i que les obres, al contrari del que passa quan parlem de ponts i carreteres, duraran exactament el que estava previst: 22 mesos. L’espai wellness obrirà al públic el mes de desembre, coincidint amb l’inici d’una nova temporada d’hivern. Una d’aquelles notícies que fan falta, i més quan sabem que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis és a punt de presentar l’Informe econòmic del 2011 i que les dades que ens mostrarà no són massa encoratjadores.
En l’entrevista concedida a EL PERIÒDIC, el president de la Cambra, Marc Pantebre, manifesta la seva preocupació davant del deure d’informar sense embuts sobre la difícil situació que travessa l’economia andorrana, però mirant de no caure en un pessimisme que de poc serviria. Al contrari.
En aquest context, la culminació de l’ampliació de Caldea –un projecte que es va començar a gestar l’any 2004, abans de l’inici de la crisi– és una fita que, almenys simbòlicament, podria contribuir a no caure en el desànim que, a poc a poc, es va encomanant a empresaris i treballadors.
Caldrà veure també si aquest hivern es consolida i creix el turisme rus i britànic. I veure sobretot què passa amb l’espanyol, després d’aquesta estocada al consum que ha estat l’última apujada de l’IVA. És cert que l’encariment dels productes al país veí pot portar gent de l’entorn més immediat a les nostres botigues, però encara no sabem fins a quin punt el poder adquisitiu dels espanyols es ressentirà d’aquesta mesura ni quines repercussions de caire més «psicològic» pot tenir. És a dir, no sabem si hi haurà una febre de l’estalvi que farà que els espanyols s’ho pensin dues vegades abans de fer una «escapada» a Andorra.
Amb l’inici del setembre, tot va tornant a la normalitat. Ens preparem per a un curs que no serà fàcil des de cap punt de vista. Tots plegats –agents econòmics, socials i fins i tot culturals– haurem d’esmerçar-nos per ser creatius i trobar solucions imaginatives a un estancament que –prou que ho sabem– no és només conjuntural.
I als representants polítics els hem de demanar que estiguin a l’altura de les circumstàncies. Tenim aprovada la nova Llei d’inversió estrangera i localitzades algunes empreses interessades a estudiar la seva implementació al Principat. El Govern ha de ser més proactiu que mai i el Consell General ha de seguir treballant per dotar-nos d’un marc legal que ens permeti créixer sens perjudici de la cohesió social, que hauria de ser un dels nostres actius. Tots junts som més forts. Ens ho recorda el nostre lema: Virtus unita fortior.
Per a més informació consulti l’edició en paper.