- MALGRAT L’APARENT SUPORT, NO ES TRACTA D’UNA DISCUSSIÓ FÀCIL
EDITORIAL // L’opinió del diari només s’expressa als editorials.
Espanya, que va estar titubejant i que va aprovar una llei per combatre el tabac en els locals públics que va obligar els negocis a fer importants inversions que ara no serviran, acaba de plantejar una revisió de la seva legislació per fer encara més restrictiva aquesta llei. La futura legislació antitabac prohibirà fumar en tots els espais públics tancats. Només es farà una excepció amb els hotels, hostals i establiments de similars característiques que tinguin espais especialment habilitats per a això. La norma presumiblement estarà redactada el proper mes de juny i quedaria aprovada a la tardor. L’es- borrany de la reforma de l’actual llei enviat per la ministra als grups divendres passat, estableix, tal com estava previst, la prohibició total de fumar en els espais públics tancats, no així en els oberts. No obstant això, precisa que sí s’estarà permesa fumar en hotels, hostals i establiments de similars característiques, que podran destinar a això fins al 30% de les seves habitacions disponibles, sempre que estiguin separades del risc i tinguin ventilació independent. Pel que sembla, les presons i els centres psiquiàtrics seria una altra de les excepcions. Aquesta és la línia que se segueix en la majoria de països, d’acotar els espais per a fumadors, tot i les protestes dels propietaris dels negocis que asseguren que la prohibició total de fumar en bars, restaurants i espais d’oci provocarà el tancament d’entre 35.000 i 40.000 locals –el 10% dels que hi ha a Espanya– i la pèrdua de 100.000 llocs de treball.
A Andorra encara no s’ha iniciat aquest debat o, més ben dit, es troba en estat embrionari. Hi ha en marxa una campanya popular per recollir les firmes necessàries per impulsar una iniciativa legislativa que reguli el consum de tabac en espais públics tancats. A banda d’aquesta acció, la restricció del tabac no forma part, de moment, de l’agenda dels grups polítics. I és que el tabac forma part d’Andorra, és un producte molt introduït en l’àmbit social, continua sent un article amb un diferencial de preu atractiu per als turistes i hi ha una indústria tabaquera important i també un sector de la ramaderia que continua conreant el tabac.
No es tracta, doncs, d’un tema fàcil d’abordar. Les darreres dades, però, assenyalen que el 20% dels joves d’entre 14 i 18 anys són consumidors de tabac, una xifra elevada si es té en compte el constant bombardeig de campanyes al.lusives als danys que provoca fumar. Tanmateix, el debat legislatiu és inevitable, ja que Andor- ra no pot anar contracorrent de les polítiques que s’estan instaurant a la resta d’Europa. El dubte, en tot cas, serà saber si els legisladors optaran per una llei dura o menys restrictiva.