Search
Close this search box.

S’inicia una nova edició del cicle de conferències «Vall del Madriu»

La Vall del Madriu-Perafita-Claror és considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Enguany s’ha programat la segona edició del Cicle de conferències “Vall del Madriu-Perafita-Claror, Patrimoni de la Humanitat, Patrimoni de tots”, després de la bona resposta que va rebre la primera edició l’any passat. Aquest cicle de conferències pretén apropar la Vall i els seus valors a tots els ciutadans i ciutadanes del país, amb l’objectiu de tractar tota mena de temes relacionats tant amb el seu patrimoni natural com cultural. 

La primera d’aquestes conferències s’iniciarà el pròxim 15 de març, amb el nom de”Una passejada pels boscos de la Vall, passat, present i futur”. Es tracta d’una xerrada divulgativa sobre l’evolució del rol i els serveis ecosistèmics dels boscos de la Vall del Madriu-Perfafita-Claror, on a través d’un viatge pel temps s’espera millorar la comprensió dels boscos i dels reptes que esdevindran. A càrrec de la xerrada estarà Marc Font, enginyer de forests d’Andorra Recerca + Innovació.

Seguidament, el 19 d’abril es trobaran tots aquells que vulguin assistir a la conferència “La fauna de la Vall del Madriu-Perafita-Claror”. En aquesta xerrada es presentaran algunes de les espècies presents en la vall, a més de parlar del seu origen i la seva implantació, dels vincles amb els seus biòtops, de les seves particularitats i de les possibilitats que tenim de trobar-nos amb elles. En aquest cas, el conferenciant de la xerrada serà Marc Mossoll, biòleg, guia de muntanya i membre de Grouse Specialist Group de l’IUCN (International Union for Conservation of Nature).

El 10 de maig, la conferència “La siderúrgia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror” explicarà l’impacte que va tenir l’activitat siderúrgica a la vall i en la modelació del seu paisatge, així com l’evolució dels treballs de rehabilitació que s’estan realitzant a la Farga del Madriu. Oliver Codina, historiador del departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, serà qui coordini aquesta xerrada. 

Finalment, el 24 de maig es portarà a terme la conferència “Bordes i cortals de la Vall del Madriu”. En ella, l’historiador David Mas explicarà el passat de la vall a través de les construccions tipus borda que es poden trobar a la Vall del Madriu, tant aïllades com formant un cortal. Un tipus de testimonis del procés de la colonització de la vall per l’ésser humà, així com la seva tipologia i emplaçament, els seus usos i el moment aproximat en què van ser construïdes. 

Totes les conferències tindran lloc a les 19.00 hores a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, excepte la del 24 de maig que tindrà lloc a la 3ª planta del Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE). Tindran una durada aproximada d’una hora i seran totalment gratuïtes.

Una primera edició exitosa

El passat març de 2022, la guia del MW Museu de l’Electricitat, Katia Vilana, i la directora de Transport de FEDA, Laura Bonet, van inaugurar el primer cicle de “Vall del Madriu-Perafita-Claror, Patrimoni de la Humanitat, Patrimoni de Tots”, el qual va estar organitzat per la comissió de gestió de la Vall a  Sant Julià de Lòria.  

Amb un recorregut històric des del projecte inicial d’aprofitament hidràulic per produir energia de les diferents conques d’Andorra a la importància actual de l’aigua de la Vall per a la Central Hidroelèctrica, el públic assistent va poder conèixer el valor de la vall per a la producció nacional d’electricitat a partir de la força de l’aigua, un mètode 100% renovable. 

Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

La Vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 2004, en la categoria de paisatge cultural. Situada al sud-est del Principat d’Andorra, s’estén per les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Sant Julià de Lòria. 

Aquesta vall és la conca fluvial secundària més important del país i fa 12 km de punta a punta, amb un desnivell de 1.855 metres. El seu punt més alt és el Pic de la Portelleta (2.905 m) i a través de tota la Vall es permet fer un gran nombre d’excursions, on podràs contemplar les seves espècies d’animals i vegetals força estranyes o en perill d’extinció.

A més, a l’estiu podràs passar una nit en qualsevol dels cinc refugis que ofereix tota la Vall o practicar les teves activitats esportives: rutes a cavall, escalada, caça, pesca i, a la temporada d’hivern, raquetes i esquí de muntanya, entre d’altres.
 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu