Search
Close this search box.

El Govern preveu recaptar a la baixa per l’IGI en alerta per desacceleració

L’Executiu espera obtenir 131 milions el 2020, un 3,7% menys

El Govern va presentar ahir el projecte de la llei del pressupost del 2020 amb una previsió a la baixa en quant a la recaptació per impostos indirectes –essencialment de l’IGI, que grava el consum– enmig dels pronòstics que auguren un alentiment de l’economia al Principat i també a la Unió Europea. Segons el projecte presentat a Sindicatura i que haurà de ser aprovat pel Consell General, es preveu recaptar per l’IGI un total de 131 milions, per sota dels 136,8 milions l’any passat. En el global d’impostos indirectes, on també s’hi inclouen altres taxes com les especials o les de serveis, l’Executiu preveu obtenir 303,9 milions d’euros, un 2,41% menys respecte a la previsió feta per enguany, mentre que sí que creixerà la recaptació per impostos directes, que fan referència a l’IRPF i a l’Impost de Societats. En aquest cas, les aportacions a les arques públiques de l’Estat seran de 87,7 milions d’euros, és a dir, 5,9 milions més respecte a la prevista per enguany.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va afirmar que de cara al 2020 «alguns ingressos seran menors respecte als pressupostats inicialment». En tot cas, Jover va treure ferro al fet que això pugui estar vinculat indicis d’un   alentiment del creixement econòmic, destacant que la part impositiva directa sí que creix. El titular de Finances va explicar que el marc pressupostari és una eina «dinàmica» i que cada any s’ajusta «en funció de les estimacions i els indicadors econòmics».

«Amb les dades avui disponibles, les previsions dels diferents indicadors ens fan suposar els creixements», va dir Jover, que va admetre que aquest debat ha generat «polèmica», però ho va atribuir a una confusió entre l’evolució del PIB nominal i real que « potser no han ajudat a entendre la progressió que estava prevista». 
D’altra banda, Jover també va indicar que es preveu una reducció de l’impost de la renda dels no residents –que passarà dels gairebé 9 milions als 7 milions– a causa de l’aplicació dels convenis de doble imposició.

Confiat de tancar amb superàvit

El titular de Finances va admetre el dèficit de caixa de 23 milions, però va manifestar que de la mateixa manera que va passar en les liquidacions anteriors, la situació es reverteixi. En aquest sentit, va expressar que des del Govern preveuen arribar a «valors propers a l’equilibri pressupostari». En els comptes, el Govern preveu utilitzar els dividends d’Andorra Telecom així com 4 milions més procedents de la venda de MásMóvil. Jover va explicar que FEDA aportarà un 30% dels dividents als pressupostos de l’estat i que Andorra Telecom n’aportarà el 100%. Mentrestant, també està previst que s’incrementin les despeses de personal en un 3,29%. En concret, es destinaran 123 milions a nòmines, una xifra que s’hauria de reduir quan comencin a aplicar-se nous reglaments de la Funció Pública, que preveuen eliminar els trienis.

Jover carrega contra el PS per Andorra Telecom

Eric Jover va criticar amb força contra el PS per les crítiques de la formació encapçalada per Pere López sobre l’elevat cost de les tarifes d’Andorra Telecom, que ha arribat a qualificar-les «d’impostos encoberts». En ser preguntat per l’ús dels dividends d’Andorra Telecom per quadrar els comptes, Jover va afirmar que la política de l’empresa telefònica no va «guiada a maximitzar» els dividends «sinó que es prioritza el fet de tenir un servei de qualitat i de gestió rigorosa de les societats». En aquest sentit, va acusar López de fer una política «esbiaixada» per treure’n rèdit electoral de cara als comicis comunals.  Jover va dir que quan López era ministre, ja hi havia un cànon d’un 10% d’Andorra Telecom.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu