El calendari de l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA) no només preveia diverses actuacions per a l’any en curs sinó també diversos tallers creatius per a que infants, però també professors, aprenguin dels coneixements dels músics del país. Així, el proper 28 de setembre ofereix el tercer curs de la temporada, consistent en mostrar als interessats un llenguatge inventat pel músic i compositor Walter Thompson: el Soundpainting. Abans, però, el dia 26 el format Bàsic de l’ONCA presentarà al Teatre Comunal d’Andorra la Vella un espectacle recomanat per a infants que superin els cinc anys d’edat. Es tracta de donar continuïtat al projecte pedagògic 2015, en aquesta ocasió amb un concert que s’oferirà sota el títol ‘Des d’aquell dia, els instruments toquen plegats’.
Aquesta intervenció, organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà en conjunt amb el Govern d’Andorra –patrons de l’ONCA–, tindrà una durada de 50 minuts en què l’auditori serà partícip de la intervenció. Un quartet de corda, vent i percussió farà vibrar els més petits, així com als seus acompanyants. Sergi Claret al violí, Daniel Claret al violoncel, Carles Pertegaz al Clarinet i, en darrer lloc, Lluís Cartes a la percussió, protagonitzaran un concert inclusiu i educatiu per als nens.
L’autor del nou conte musical, David Puertas, va crear una història pensada per a englobar diferents instruments que tocaven els diferents contes musicats presentats des del 2011: el violí, el violoncel i el clarinet. La novetat, en aquesta nova edició, serà l’afegiment de la percussió. A banda de tota la composició musical, la directora de l’Escena Nacional d’Andorra, Irina Robles, s’encarregarà de posar ordre a l’escenari. La també actriu serà la responsable de la dramatúrgia i de la direcció escènica i compartirà l’espai amb els quatre músics també protagonistes per tal de transmetre als més petits la narració de la història pensada per l’autor amb la voluntat d’introduir els nens a la música clàssica. El conte explica la vida de quatre instruments que sempre havien tocat per separat, fins que van descobrir que fer-ho plegats era molt més divertit i gratificant.
‘Soundpainting’/ El projecte pedagògic de l’ONCA no es limita al concert educatiu per a infants, sinó que també té un vessant dedicat per a joves i adults. Exemple d’això és el taller que el proper dia 28 tindrà lloc a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella i que, oferit pel violinista Sergi Claret, té l’objectiu de formar tant a alumnes com a professors de música, teatre i dansa en el Soundpainting, un llenguatge creat per a organitzar i estructurar la improvisació en grup. Es tracta, segons exposa el mateix Claret, «d’un conjunt de signes molt intuïtius que dóna marge a l’intèrpret per composar».
En primer lloc, s’oferirà una sessió per a adults i professors, des dos quarts de quatre fins a les cinc de la tarda per posteriorment impartir aquest mateix curs als infants de menys de 10 anys, des de les 18 fins a les 18.45. La darrera classe es farà per als nens d’entre 11 i 18 anys de 19.45 a 20.15 hores.