La diada de Sant Jordi, la festa de les roses i dels llibres tornarà el pròxim diumenge a omplir els carrers de cultura i de tradicions.
Com cada 23 d’abril centenars de persones aniran a la cerca del seu llibre i de la seva rosa.
LLEGENDA
La princesa i el drac
La llegenda explica que fa molt temps, a Montblanc (Tarragona), un feroç drac capaç de matar només amb el seu alè, tenia atemorits als habitants de la ciutat. Davant d’aquesta situació, espantats i cansats de les seves destrosses, van decidir calmar-lo donant-li a una persona de menjar al dia, al que s’escolliria mitjançant un sorteig. Després d’uns quants dies, li va tocar a la princesa. Quan aquesta es dirigia cap al drac, un cavaller anomenat Sant Jordi, amb una brillant armadura i un cavall blanc, va aparèixer a rescatar-la.
Sant Jordi va aixecar la seva espasa i va travessar el drac, alliberant així a la princesa i a tots els ciutadans de Montblanc. De la sang del drac va sortir un roser amb les roses més vermelles que mai s’han vist. Sant Jordi, després de la seva victòria va arrencar la rosa i li va oferir a la princesa.
LES ROSES DE SANT JORDI
Les vermelles són les més populars, però també n’hi ha d’altres colors
Una de les coses més significatives d’aquesta festivitat és regalar roses. Arran de la llegenda els enamorats van començar a regalar roses a les seves estimades, tot i que qualsevol persona pot fer aquesta ofrena. És per això que algunes persones consideren aquesta data com el dia dels enamorats de Catalunya.
ELS LLIBRES
Els carrers s’omplen de gent buscant els seus llibres preferits
La diada de Sant Jordi associada als llibres, va començar en els inicis del segle XX quan l’escriptor valencià Vicent Clavel va proposar a la Cambra Oficial del Llibre i el Gremi de llibreters fixar un dia per a promoure la venda de llibres. En un inici aquesta data va ser el 7 d’octubre de 1929, però van decidir canviar-la a una època en què el clima afavorís que la gent sortís al carrer i pogués comprar els llibres.
Finalment, el dia escollit va ser el 23 d’abril, una data en la qual també es commemora la mort dels escriptors William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Garcilaso de la Vega.
L’any 1995, la UNESCO, va convertir aquesta data en el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor. És per això que en aquest dia, a més de l’intercanvi de roses, regalar llibres és la manera de commemorar una de les tradicions més arrelades dins de la cultura catalana. Cal afegir que s’ha convertit en un clàssic aconseguir les últimes novetats literàries, edicions especials o la signatura i dedicatòria dels autors preferits de cada persona.
Comparació amb Catalunya
Al Principat se celebra la festa del llibre i de la rosa
No només se celebra a Catalunya. A Andorra, durant la diada de Sant Jordi, se celebra la festa del llibre i la rosa a la plaça del Poble, amb parades de llibreries i entitats, lectures públiques i la presència d’autors que signen les seves obres.