L’assentament de la Roureda la Margineda ha experimentat, des de fa uns anys, vàries campanyes d’excavació que han permès desenterrar un dels jaciments més espectaculars d’Andorra. La potència arqueològica del lloc, dificulta el seu estudi i la seva conservació suposa un repte que l’empresa Regirocs ha volgut encarar amb l’aplicació d’una nova tècnica de documentació fotogramètrica.
Gerard Molins encapçala aquest excitant treball i com a tècnic en sistemes d’informació geogràfica i arqueologia virtual i com a prehistoriador, pretén obtenir per mitjà del processament d’imatges, un model 3D del jaciment i del seu entorn. Juntament amb l’arqueòleg Ian González i la fotògrafa i informàtica Olga Palma, Molins porta dies treballant en la zona de la Roureda de la Margineda amb drons (un vehicle aeri no tripulat) per obtenir imatges aèries de baixa altitud de les estructures i del terreny. Evidentment, el treballar amb drons té un motiu, i es que aquest és un procés de documentació que evita qualsevol contacte amb les restes per no alterar la integritat de les mateixes, i alhora els permet captar amb precisió tant el color, les textures i les formes de les estructures com l’entorn des de diversos angles i posicions. El treball de camp, que encara durarà dues setmanes, és el pas previ a l’obtenció del model en tres dimensions del jaciment i, abans de tenir-lo, s’ha d’esperar dos mesos durant els quals les imatges seran processades informàticament per extreure’n les dades geomètriques i radiomètriques dels objectes físics enregistrats. El resultat serà un model numèric tridimensional del jaciment i del seu entorn, un document digital que pretén beneficiar la recerca, la conservació i la difusió del jaciment.
Aquesta documentació aèria a baixa altitud del jaciment, en diferents fases d’excavació, contribuirà a desvelar les successives etapes en que aquest assentament va ser ocupat, bastit i remodelat. L’estudi de paraments disposarà, a través dels resultats assolits en aquesta intervenció, d’unes dades rigoroses i fiables en les que recolzar els seus anàlisis i postulats. Per altra banda, disposar en un arxiu digital del model 3D del jaciment de la Roureda de la Margineda, permetrà que d’altres investigadors puguin avaluar i estudiar les restes arquitectòniques de la zona sense l’obligatorietat de desplaçar-se a Andorra. El fet de desenvolupar una restauració virtual del jaciment evita desenvolupar les reconstruccions físiques que poden malmetre l’estat de les restes. Disposar de restitucions tridimensionals del jaciment mitjançant imatges estàtiques impreses o dinàmiques de tota la zona poden ajudar al visitant a situar-se espacialment i a que es configuri millor una imatge mental de les diferents fases d’ocupació i construcció.