Search
Close this search box.
Patrimoni industrial

Nova intervenció arqueològica per recuperar les restes de la farga Areny

L'Àrea de Patrimoni Cultural excavarà les estructures de la farga per aprofundir en el coneixement del patrimoni industrial

L’Àrea de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports iniciarà dilluns vinent una intervenció arqueològica preventiva a la zona coneguda com el Prat de la Farga, a la parròquia d’Ordino, amb l’objectiu de documentar i extreure les restes vinculades a l’antiga farga Areny. Aquesta actuació es durà a terme en col·laboració amb la propietat dels terrenys. L’any 2002 ja es va realitzar una intervenció arqueològica en una part de les estructures, tot i que van quedar pendents algunes zones, com ara la carbonera i part del pati. Ara es procedirà a reconèixer i identificar les estructures restants.

Les tasques previstes consistiran a retirar la llosa de formigó que cobreix actualment el subsòl de la zona de la carbonera i el pati, documentar l’estat de les restes, excavar-les i extreure-les, amb la finalitat de descobrir tots els espais annexos a l’antiga farga. A més, es documentarà gràficament tot el procés i les restes descobertes, i s’analitzaran i estudiaran els materials extrets per contextualitzar-los. La memòria de la intervenció arqueològica recollirà tot el procés, així com els resultats i estudis associats.

La parcel·la anomenada Prat de la Farga està identificada com a espai de presumpció arqueològica i figura al catàleg comunal de la parròquia d’Ordino. La farga Areny, fundada per la família Areny Plandolit, data del segle XVII i va operar fins al segle XIX, essent la més productiva d’Andorra. Per la seva rellevància i vinculació amb la família Areny Plandolit, disposar d’aquesta informació complementa el coneixement adquirit amb la farga Rossell i la farga del Madriu.

Cal recordar que la investigació sobre el ferro a Andorra constitueix una línia temàtica que abasta des de l’explotació del mineral, la producció i el comerç, fins a l’organització social al voltant d’aquest sistema productiu. Aquestes recerques han contribuït a la creació de l’Itinerari de la Ruta del Ferro als Pirineus, del qual Andorra forma part.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu