Transformar el nostre món, l’agenda 2030 per al desenvolupament sostenible serà el tema de la 33a Universitat d’estiu d’Andorra (UEA), que se celebrarà del 29 d’agost a l’1 de setembre. L’objectiu de l’edició d’enguany és «donar continuïtat a la reflexió a nivell global empesa per les Nacions Unides el setembre del 2015, quan caps d’Estat i de Govern i alts representants de 193 països van aprovar una resolució ambiciosa amb 17 objectius que marquen unes prioritats globals marcades a l’Agenda 2030», segons ha informat el Govern.
La presentació de la UEA 2016 va tenir lloc ahir per part dels ministres d’Educació i Enenyament Superior i d’Afers Exteriors, Eric Jover i Gilbert Saboya, respectivament. Els ministres van explicar que la UEA és «una oportunitat per construir un discurs de posicionament local en l’àmbit de l’educació, l’economia, la sostenibilitat, el medi ambient o la salut en l’àmbit global i projectar una imatge visible d’Andorra a l’exterior».
Jover va matisar que, dels 17 objectius de l’Agenda 2030, «s’han agafat les parts més representatives i més aplicables per nosaltres», segons informa l’ANA. Saboya va puntualitzar que el que es pretén, mitjançant una temàtica d’interès global, és «donar visibilitat des d’un punt de vista internacional i projectar una imatge d’Andorra sobre alguns temes particulars, ja que ha estat un dels països que ha mostrat la seva contribució a la COP21».
Jover va enumerar les personalitats convidades per reflexionar sobre la iniciativa, totes relacionades amb Nacions Unides: Cristina Gallach, Philippe Douste-Blazy, Aaron Benavot, Thorbjorn Jagland, Gilles Boeuf, Juan Ignacio López Moreno, Christian Gollier i Jean Todt. El moderador serà Jean-Paul Marthoz. Les conferències són obertes a tothom i hi haurà interpretació simultània.
La Universitat d’estiu, a través de la Universitat d’Andorra, s’inclou dins del programa de les activitats de la Xarxa Vives d’Universitats. El curs –20 hores– pot ser reconegut amb crèdits de lliure elecció per les universitats de la Xarxa Vives. A més, els membres del cos docent de la Generalitat de Catalunya podran obtenir un certificat reconegut pel Departament d’Ensenyament.
QUÈ ÉS L’AGENDA 2030 / Del 25 al 27 de setembre del 2015, 193 països es van reunir a la seu de les Nacions Unides per aprovar una resolució ambiciosa: Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. L’acord continua les mesures preses l’any 2000 amb Els objectius del mil·leni, quan es van definir unes prioritats globals: la lluita contra la pobresa extrema, les malalties i les desigualtats de gènere, segons s’explica al web www.universitatestiu.ad.
Les accions dutes a terme han suposat un avenç important en camps fonamentals com la salut i l’educació. No obstant això, el resultat és desigual segons els àmbits i les àrees geogràfiques. L’any 2015, la iniciativa Els objectius del mil·leni ha arribat al seu terme i les lliçons apreses durant la darrera dècada s’han volgut tenir en compte per a la posada a punt de l’etapa següent.
L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible és fruit d’un procés de reflexió i de negociació intens. S’ha entès que calia integrar millor les dimensions econòmiques, socials i mediambientals del desenvolupament sostenible i treballar per la pau, condició indispensable per a l’èxit d’aquest model a escala global.
En aquest sentit, l’Agenda 2030 incorpora tres elements innovadors que la diferencien de l’etapa anterior: és una iniciativa inclusiva perquè el procés ha suposat negociacions entre estats però també amb altres actors econòmics i socials que se l’han feta seva, ha provocat una transformació substancial dels debats sobre el desenvolupament perquè ha confluït amb l’agenda global de sostenibilitat que emana de la Conferencia de Rio del 1992 i que des de l’any 2012 és al centre dels debats, i ha creat un marc comú per al desenvolupament sostenible.
Per tot això, els 17 objectius de l’Agenda 2030 són un referent per a la cooperació internacional durant els pròxims 15 anys.