Els organitzadors de la tercera edició del Sax Fest esperen seguir creixent i arribar als 1.300 espectadors, consolidant així el festival internacional de saxo d’Andorra. El director de Productes i Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres, va assegurar ahir durant la roda de premsa de presentació al Centre Cultural la Llacuna que el Sax Fest s’ha convertit en «un dels quatre millors festivals de saxo a nivell mundial» i va afegir que, gràcies a l’expansió i a la internacionalització, es podria pensar en «algun dia organitzar el congrés internacional del saxo». Torres també va recordar que les dates ajuden a demostrar que, tot i que la temporada d’esquí arribi al final, al Principat segueix havent-hi activitats que projecten internacionalment la imatge d’Andorra.
Entre els col·laboradors destaca el Comú d’Andorra la Vella, que un any més cediràs espais com el mateix Centre Cultura la Llacuna o el Centre de Congressos per celebrar els concerts i el concurs. El conseller d’Esports i Joventut del Comú, Marc Pons, que va considerar que el saxo «serà un ambaixador de la nostra cultura», va destacar la difusió internacional que es va començar a fer ja l’any passat gràcies a les retransmissions en directe per streaming que es faran a través d’internet i que permetrà seguir des de qualsevol racó del món varis dels prop de 30 actes que s’han preparat pel festival. L’any passat es van arribar a les 4.000 reproduccions amb gairebé 20 hores d’emissió, un fet que va sorprendre als organitzadors i que «demostra que s’estan fent bé les coses».
Concerts i activitats / Per la seva part, el professor, membre de l’Associació de saxofonistes i organitzador, Efrem Roca, va donar a conèixer els concerts i les activitats que es desenvoluparan entre el 6 i l’11 d’abril a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Ordino.
Un dels pilars del festival internacional de saxo és el concurs que tornarà a comptar 50 participants –menors de 30 anys– procedents d’Espanya, França, Japó, Corea, Itàlia, Xina i Ucraïna. Roca va treure importància al fet de que no hi hagi participants d’Andorra perquè «és un concurs plantejat a nivell professional i el que marca qui hi pot participar i qui no és el repertori, molt complicat i a l’alçada de molt pocs». A més, va recordar que la majoria dels alumnes andorrans són menors d’edat i que ja se celebra un cop a l’any a Andorra el concurs per a músics no professionals.
Dels 50 concursants que faran les seves interpretacions el dimecres dia 8 a partir de les 9.00 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, 15 passaran a la segona fase que es farà el divendres dia 10 i d’aquests, sis seran els finalistes que es disputaran el primer lloc el dissabte dia 11 a partir de les 17.00 hores. Totes la fases del concurs seran retransmeses en directe a través de l’streaming. El guanyador s’endurà un saxo valorat en 6.000 euros, mentre que la resta de finalistes tindran xecs per invertir en material musical.
Entre els músics més destacats que oferiran concerts destaca el saxofonista i professor del conservatori de Versalles, Vincent David, un referent a nivell mundial del saxo clàssic que ja va participar l’any passat. Roca el va definir com «un geni, un Mozart, d’aquesta gent tocada per una vareta». També hi haurà concerts d’intèrprets com destacats com Llibert Fortuny i la seva banda, Christophe Bois o l’Ensemble de Saxophones de Versalles.
A més, també hi haurà activitats paral·leles com masterclass, cursos de fotografia musical, de quiropràctica i de conceptes tècnics de l’instrument. Per escalfar motors, el dissabte dia 4 d’abril hi haurà una acció musical al carrer amb la Bandarra Street Orkestra, amb la voluntat de promocionar el festival dins del Principat.