El Ministeri de Cultura i Esports va anunciar ahir la futura creació d’una comissió d’experts amb tècnics interns de l’Administració i altres d’externs per convenir i avaluar la millor manera de reconstruir el campanar de Sant Vicenç d’Enclar a la primavera del 2020. D’aquesta manera, la voluntat del comitè d’experts serà consensuar i impulsar l’aixecament de la torre de la manera més fidedigna possible, respectant en tot moment el patrimoni.
Segons apunta el mateix departament, la comissió també ha de servir per determinar amb certesa les causes de l’esfondrament de l‘estructura, un cop retirats tots els elements caiguts, i fer un estudi més aprofundit amb tots els detalls per tractar de saber com es van produir els fets. En aquest sentit, els tècnics del Departament de Patrimoni Cultural van apuntar en una primera instància després de visitar el terreny que les precipitacions i els forts vents registrats durant l’episodi de mal temps al llarg de tot el dia 20 van estar un element clau per aquest esfondrament sobrevingut i, segurament, el detonant de l’incident.
Tanmateix, el terreny sobre el que s’assentava el campanar era de granit en descomposició, un component que amb l’arrossegament de l’aigua pot provocar desplaçaments de pedres. Per aquest motiu, el 2013 es va decidir iniciar els treballs per millorar l’estat de la base de l’edifici des de Patrimoni Cultural. Així, quatre anys més tard, es van acabar les obres amb una intervenció en el conjunt arquitectònic per apuntalar la base de la infraestructura, que estava bombada, seguint les indicacions apuntades en informes anteriors.
Tot i que encara no s’ha avaluat la despesa que comportarà la reconstrucció d’aquesta joia arquitectònica, des del Ministeri de Cultura van deixar clar la prioritat per tornar a aixecar l’església «al més aviat possible». En aquest sentit, el campanar de Sant Vicenç d’Enclar és un dels onze monuments que figura en el primer document de treball de la candidatura transnacional per a la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra. Per últim, les fonts consultades van assegurar que l’imprevist «no suposa cap contratemps» en relació amb els terminis fixats per l’organisme internacional, ja que fins al maig no hi haurà una segona reunió de copilotatge en la qual «no s’haurà d’entrar en la realitat del monument». A més, des del Ministeri van recalcar que arribats a aquest punt «és possible que altres monuments també s’hagin de revisar».