Search
Close this search box.
Laura Cugat Ruiz

Cita electoral amb un clar sentiment d’incertesa

La presència de joves durant bona part de la jornada va ser pobra

La sala del Prat del Roure va viure ahir la segona cita electoral de l’any, aquesta vegada per escollir qui seran els nous cònsols que lideraran Escaldes-Engordany. Malgrat que durant el dia semblava que la participació respecte a fa quatre anys descendia, finalment va ser lleugerament superior passant d’un 57,84% a un 58,20%. Pel que fa a la comparativa amb els comicis generals del mes d’abril, la participació en aquest cas va estar per sobre amb un 69,6%. Durant la jornada va regnar un sentiment d’incertesa pendent de saber qui seria el partit victoriós. 

El candidat de DA + Independents, Miquel Aleix, va ser el primer dels quatre en acudir a les urnes i va afirmar amb esperança que «Escaldes és una parròquia molt viva i jo crec que hi haurà molta participació. Felicito la campanya que s’ha fet, on cadascú de nosaltres hem pogut exposar els nostres projectes; avui la paraula la té el poble». Del mateix color polític, també va acudir l’excònsol major del comú, Toni Martí, qui va valorar que «espero que hi hagi una bona participació encara que no hi hagi bons auguris perquè aquesta ha baixat a la Batllia». El mateix va valorar que «el 2011 va haver-hi una participació alta però a partir d’aleshores, aquesta ha anat decreixent». També dels demòcrates va votar el cap de Govern, Xavier Espot, essent aquests els primers comicis com a representant estatal. Espot també va reconèixer que «és cert que des de fa anys veiem un descens en la participació pel que fa a les eleccions comunals en relació amb les eleccions generals. Crec que això forma part de l’obligació de tots els responsables polítics d’explicar que les polítiques que es fan des dels comuns són molt importants».

Pel que fa a l’anàlisi de la jornada, va destacar la poca presència de gent jove durant la primera meitat del dia. En aquest sentit, el cap de llista d’Unió per Escaldes-Engordany (UxEE), Higini Martínez-Illescas, va subratllar que una de les seves principals preocupacions era motivar a la gent jove a participar, motiu pel qual el programa també es va transmetre a partir de petits vídeos didàctics a través de les xarxes socials. El candidat va titllar «d’excel·lent» tant la campanya com el programa electoral, afegint que «podem estar molt contents de la feina que s’ha fet i de l’equip que ho ha fet». A continuació, va arribar la candidata del PS + Independents, Rosa Gili, acompanyada dels seus fills, una pràctica força comuna entre alguns candidats i figures polítiques. Arribat «el dia D», tal com ho va descriure la cap de llista, Gili va considerar que «és el dia més esperat de la campanya en el sentit que els ciutadans emetran el vot i decidiran el futur d’Escaldes». 

El darrer candidat a votar va ser el representant de terceravia + Independents, Jordi Rubia, que va afirmar que esperen guanyar, destacant que «hi ha molta feina a fer i creiem que nosaltres ho podem realitzar perquè som gent preparada que farem arribar el millor de nosaltres al poble». A la cita hi havia diverses personalitats de l’esfera política, com ara els actuals cònsols del comú que anaven rondant per les instal·lacions, així com membres del Govern acompanyats per les seves famílies.

Valoració dels votants

En Ramon va anar a votar a Escaldes de bon matí, ja que va obtenir la nacionalitat andorrana després de 30 anys com a resident, cas que demostra la dificultat pels residents d’obtenir la nacionalitat i optar al dret a vot al Principat. «He vist una campanya molt dispersa i amb diferents faccions, ja que veus diferents grups i unions d’uns amb els altres que no són clares i és tot una mica enrevessat». Després de votar, la Patrícia, acompanya de la seva germana Rosa que vota a Encamp, va confessar que «espero que hi hagi un bon canvi. A la zona on visc, Engolasters, quan neva sempre som els últims a ser atesos. És una zona apartada on cal més manteniment». La mateixa va ressaltar que «el bus no arriba bé a allà dalt i això també s’hauria de mirar i s’hauria de donar més informació al respecte». La Rosa va posar el focus en les infraestructures, algunes amb mancances quan hi ha mal temps.

La mateixa va destacar que pel que fa a les ajudes socials, «s’haurien de mirar amb més cura els casos concrets perquè l’atenció i la gestió que es fa és molt generalitzada», emfatitzant que «s’ha de votar, ja que és el nostre dret i hem d’aportar el granet de sorra de la nostra decisió». 

El candidat número 9 del PS, Toni Fernández, és totalment cec i ahir va exercir el seu dret a vot gràcies a la seva mare que el va acompanyar. El candidat va emfatitzar que malgrat poder votar, està mancat d’autonomia perquè no pot exercir el seu dret de forma independent i anònima, una mancança que s’hauria de gestionar adaptant el sistema electoral a totes les necessitats de la societat. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu