Terceravia s’estrena en una eleccions comunals després que es presentessin per primer cop a les passades nacionals. Jordi Balsa (42 anys) repeteix com a candidat a la parròquia.
–Es presenten com una alternativa al comú actual…
–Som una llista de gent amb gent treballadora, que estimem la parròquia i la nostra alternativa és de visió de futur. No és una llista que es presenti per aquestes comunals com a objectiu principal, sinó que el nostre objectiu és a llarg termini, com un partit que ens estem instaurant a Ordino. A nivell polític la nostra proposta el que preten éd protegir la part natural de la parroquia, que és un tresors grans que tenim, i potenciar tota la part cultural i tradicional. També s’ha de treballar fort és la transparència i la proximitat amb els veïns de la parròquia. Ens han dit que s’havia trobat a faltar en aquesta legislatura.
–Consideren que el comú no ha estat massa per la gent?
–Pel que ens comenten, es troben que demanen hora per comentar algun problema que estan tenint i potser els donen hora al cap d’un mes i mig o dos. També ens han dit que quan es va fer la gestió del pla d’urbanisme hi van haver fins a 96 alegacions que es van quedar sense resposta. El comú ha de fer un esforç per justificar tots els actes administratius i donar una resposta als veïns que plantegen algun dubte o recurs referent a alguna de les accions comunals.
–Després d’aparèixer per primer cop a les generals consideren que la gent ja els coneix més a la parroquia?
–Els resultats de les nacionals van ser bons tenint en compte que era un partit que feia dos mesos que estava funcionant, sobretot a nivell d’Ordino. Ara hi ha hagut un recorregut i una feina i crec que es veurà repercutit en els resultat del dia 15.
–Porten mesos parlant amb la gent perquè els puguin conèixer per tal de convence’ls amb el seu projecte…
–Fer canviar un vot que està definit és complicat, però també és cert que ens presentem com una alternativa diferent. Som una llista amb gent jove i el que volem fer és donar un gir a la manera de fer política tradicional que s’ha vingut fent. El nostre interés és exclusivament la parròquia. Volem ser propers a la gent, entendre els problemes que ens plantegen, perquè són els que vivim en el nostre dia a dia, com les cues per anar a treballar, la treta de neu o la neteja. És una política més directe, a peu de carrer, de tu a tu.
–Aposten per fer una política directa amb la gent…
–Essencialment és això. La gent el que vol és que quan té un problema algú li arregli, que busqui una solució d’una manera àgil i directa. No sempre és fàcil, però com a mínim s’ha d’atendre i donar una resposta ràpida. Una de les coses que ens feia por era el fet de no tenir ningú amb experiència directament involucrat amb la nostra llista, però la gent ho està valorant de manera positiva perquè no tenin vicis polítics, per tant, el projecte s’haurà de valorar d’ara endavant.
–Quin potencial li veieu a la parròquia?
–És una joia que s’ha de cuidar. A part de la natura de la qual disposa, que penso que és la parròquia a nivell natural i estètic la més maca del país, en l’àmbit cultural és el niu de la cultura andorrana. S’hi ha fet el Manual Digest, tenim Casa Areny-Plandolit, Cal Pal, la serradora i l’ermita de la Cortinada, que és una joia amagada perquè molta gent no coneix els frescos de l’interior. Tot això s’ha de potencial, donar a conèixer, fer un catàleg generalitzat de tot el que és la cultura a Ordino. S’ha de potenciar la natura i aconseguir que sigui accessible a tothom.
–Expliqui’m algun projecte per a la parròquia?
–Ens agradaria poder aconseguir que la nostra vall sigui també peu de pista. Amb la concesisó d’Ordino Arcalís hi ha varis actors que s’han d’asseure a la taula per mirar de trobar una solució a aquest objectiu nostre, convertir tota la vall en peu de pista com han fet la Massana i Encamp. Tenim una idea al cap que no seria un giny aeri perquè la zona d’Arcalís és molt ventada i quan hi ha condicions climàtiques adverses un giny aeri potser no seria viable. S’ha d’analitzar bé, quines opcions es plantegen i si és viable amb el terreny i a nivell econòmic.