La dificutat per aconseguir un habitatge en condicions dignes al país és un dels temes més rellevants en aquests moments. Com va afirmar ahir en roda de premsa el màxim representant del grup parlamentari socialdemòcrata (PS), Pere López, «la desigualtat existent a Andorra s’ha traduït en una pèrdua de poder adquisitiu i, per tant, en una crisi de l’immoble».
Amb els nens i els jubilats com els col·lectius més en risc, el representant socialdemòcrata també va criticar que «algunes famílies no poden satisfer necessitats bàsiques com l’habitatge o l’alimentació ja que es troben en situació de pobresa i els nens no poden menjar carn i peix les vegades que caldrien. En el cas de les persones grans, les pensions són insuficients».
Com va revelar l’informe del Departament d’Estadística i segons l’indicador AROPE, que es construeix a partir de la població en risc de pobresa, amb privació material severa i amb baixa intensitat laboral, el 15,7% de la població andorrana es trobava en risc de pobresa o exclusió social al 2018.
Segons Pere López, la diferència entre pobres i rics al Principat ha augmentat molt des del 2016 ja que una de cada quatre famílies monoparentals es troba en risc de pobresa real. D’aquesta manera, el polític socialdemòcrata va destacar que «hi ha una part important de la població que no arriba a final de mes, els seus ingressos son insuficients. El Govern no nómes no escolta, sinó que també menysté i demostra no entendre la situació que viu el país».
Així, va ressaltar una de les seves apostes més importants, la de reduir el preu de les tarifes bàsiques un 1,8%, ja que es desmarca totalment de la decisió d’apujar el preu de la llum.
En ser preguntat per les mesures que ha dut a terme l’actual Govern format per DA, LA i CC, el líder socialdemòcrata va declarar que «s’evidencia clarament que són un Govern de dretes, ja que només governen per una part de la població i s’obliden de la resta».
En aquest sentit, les dades del Departament de Estadística apunten que una de cada quatre famílies monoparentals no superen el llindar del 60% de ingresos mitjans per viure a Andorra. Per tant, el líder polític afirma que «el creixement de la desigualtat és contundent, ja que si al 2016 l’índex era d’un 27%, actualment se situa en un 33%, un 3% més respecte a la mitjana de la Unió Europea i 8 punts per sobre dels països del nord de Europa».
El líder de l’oposició al Consell General va defensar la seva postura durant tota la roda de premsa concedida als mitjans de comunicació i va declarar que «la pujada dels salaris més baixos es fa del tot imprescindible a Andorra». A més, el màxim representant del PS a l’hemicicle va dir que «el Govern ignora aquesta realitat. Com l’actual grup parlamentari de dretes no reacciona, nosaltres hem de denunciar aquesta situació. És insostenible».