Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Ministeri de Cultura floreix a l’emblemàtic Hotel Rosaleda

L’antic emplaçament encampadà serà la seu que unificarà els departaments culturals

El que va ser l’Hotel Rosaleda d’Encamp acollirà, abans que acabi l’any, el nou Ministeri de Cultura. La voluntat de reunir en un mateix edifici gran part dels departaments culturals «suposa una millora en la creació de sinèrgies entre les diferents àrees», en paraules de la ministra Sílvia Riva. 
En la presentació oficial de l’emblemàtic edifici, Riva va detallar que Patrimoni Cultural, el Servei de Política Lingüística, Promoció Cultural i l’arxiu de la Biblioteca Nacional faran el trasllat de manera gradual i en un futur es buscarà l’emplaçament per reubicar l’Arxiu Nacional, que segons Govern necessita un millor espai de conservació i exhibició. La situació actual de Política Lingüística és un bon exemple de la necessitat que alguns departaments culturals tenien per canviar d’espai. Fins ara eren a Casa Motxilla, al centre històric, repartits en 3 plantes d’espai petit; amb el canvi, tot el personal compartirà un sol espai diàfan i comptarà, just a l’edifici del costat, amb el Centre d’autoaprenentatge de llengua catalana d’Encamp, que preveu obrir les seves portes a l’estiu de l’any vinent. «Es una manera de que els espais culturals i els nostres departaments tinguin un contacte més directe i comparteixin neguits» aclaria Riva durant la presentació de la reforma. 
Rehabilitar l’Hotel Rosaleda ha tingut un cost de gairebé 14 milions d’euros, si se suma el que es va pagar als propietaris per l’expropiació de l’edifici i la despesa de les obres de restauració, que van començar al 2015. La rellevància de la infraestructura dins del conjunt del patrimoni cultural d’Andorra va motivar la seva declaració com a bé d’interès cultural en la classificació de monument el febrer del 2004. 
La voluntat del Govern ha estat conservar l’esperit del Rosaleda i els arquitectes encarregats del projecte, Jordi Vidal, Enric Dilmé i Xavier Orleu, van intentar sempre preservar els elements que el feien característic per mantenir el seu esperit. «Amb els plànols i detalls originals hem reproduït els elements decoratius del sostre i dels sòcols. L’estructura interior de l’edifici es conserva pràcticament intacta, fins i tot hem conservat l’espai on hi havia l’ascensor i n’hem posat un de nou» explicava Dilmé.

Distribució de l’espai
Es preveu que una setantena de persones deixin les seves antigues dependències i es vagin incorporant a la nova seu passat festes. La recepció serà un espai de benvinguda «que ens ofereix la possibilitat d’exposar part de les obres que tenia el Govern. Aprofitarem per donar visibilitat a peces d’artistes andorrans o residents a Andorra» avançava Riva. El que va ser la sala principal de l’hotel acollirà l’arxiu de la Biblioteca Nacional i un espai on poder fer consultes. 
La planta noble serà per despatxos de ministre, directors i administració del Ministeri de Cultura. A la segona hi haurà les dependències del Departament de Promoció Cultural i Política Lingüística i la tercera planta serà pel Departament de Patrimoni Cultural. Aquest últim, situat ara a Aixovall, serà el darrer en traslladar-se degut a la lentitud amb la que es preveu la mudança de les peces que formen part de Patrimoni. «S’han de moure 50.000 objectes que tenen un registre de geolocalització, el que vol dir que cada vegada que un objecte es trasllada, ha de constar en un registre» detallava la ministra. Es preveu que Patrimoni pugui ser al nou emplaçament abans de l’estiu.
Una part important dels objectes que guarda aquest departament romandrà a l’actual ubicació i la resta, la més susceptible a ser exposada i consultada, passarà al nou ministeri.
Pel que fa a l’habilitació de l’arxiu de la Biblioteca Nacional, «es farà durant el primer semestre de l’any, ja que també es tracta d’un trasllat delicat» afegia Riva.

Estalvi econòmic
La reunificació de tots els departaments culturals permetrà al Ministeri l’estalvi d’alguns lloguers, com el cas de Casa Motxilla o els magatzems que ocupa a Aixovell. «Estem parlant d’entre 3.000 i 4.000 euros al mes que deixarem de pagar. L’estalvi real es veurà d’aquí un temps, quan es tingui en compte que ja no ens fa falta desplaçar-nos quan hagin de reunir-se tots els departaments; o l’estalvi energètic de l’edifici, que s’ha rehabilitat amb paràmetres sostenibles» concloïa Riva.  
Pel que fa a l’actual ubicació de la Biblioteca Nacional, Casa Bauró, es pretén destinar a la promoció d’esdeveniments lúdics i gastronòmics, un cop s’hagi fet tot el trasllat de les obres i la documentació.  
En una darrera fase de les obres, es completarà part del soterrani que queda per habilitar.
La ciutadania tindrà l’oportunitat de conèixer la rehabilitació de l’edifici durant les jornades de portes obertes que es faran avui, de les 4 de la tarda fins les 8 del vespre, i demà de les 10 del matí fins les 7. Les visites estaran amenitzades amb l’actuació de l‘ONCA i d’altres músics del país com Àlex Arajol, Elias Porter, Sílvia Garcia i Mireia Planas. H

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu