El raonador del ciutadà, Marc Vila, insta els partits polítics que concorreran a les pròximes eleccions comunals del 15-D a prioritzar en el seu programa electoral l’accés a l’habitatge. Enmig de les crítiques que estan rebent les diferents corporacions per la falta de celeritat i transparència a l’hora de facilitar les dades al Govern per realitzar els estudis sobre el preu dels pisos, Vila es mostra convençut que els partits «faran propostes» encaminades a pal·liar la situació actual.
Entre aquestes mesures, podrien incloure’s la cessió de sòl públic al Govern perquè faci habitatges nous o donar incentius fiscals a propietaris que vulguin fer promocions de lloguer.
«Jo espero i desitjo que ara que per fi també a nivell comunal s’acabi de fer el pas a donar prioritat al tema com ho ha fet el Govern», afirma Vila, que afegeix que l’eix de debat sobre l’accés als pisos ha d’estar «en primeríssim pla». «Els ciutadans de cada parròquia haurien de poder valorar la postura de cada comú sobre el tema i si preveuen fer algunes accions possibles que tenen», explica.
Sobre el rol de les institucions públiques per trobar una solució al problema de l’habitatge, el raonador del ciutadà afirma que tant els actors a nivell estatal com a nivell parroquial «veuen i s’adonen que la cosa és suficientment seriosa com perquè no s’hi hagin d’enfrontar». «S’adonen que poc a poc l’opinió pública andorrana està girant cap al sentit de tenir en compte la realitat dels llogaters i la realitat amb què es troben centenars de famílies amb el tema», conclou el raonador del ciutadà. El raonador comenta que almenys dos comuns més han de facilitar en breu les dades per calcular els costos dels pisos, com ja han fet anteriorment la Massana i Ordino.
Presència permanent
Vila insisteix que les institucions públiques hauran de continuar tenint una «presència permanent» al voltant de l’accés a l’habitatge, fins i tot quan el problema estigui resolt en el futur. En aquest sentit, considera que la creació de l’Institut de l’Habitatge ha de permetre «tutelar» i «estudiar» xifres actualitzades per fer un seguiment del mercat en cada cicle econòmic. «Potser en una època de crisi no s’hauran de posar tots [els pisos] al mercat, es poden reservar o es pot aprofitar per rehabilitar-los», diu Vila, que afirma que després de superar la delicada situació actual caldrà seguir tenint dades actualitzades que haurien de permetre «anticipar-se a les bombolles».
Crítiques a l’AGIA
D’altra banda, el raonador del ciutadà carrega contra la visió de l’AGIA i del seu president, Jordi Galobardas, que anteriorment havia tret ferro a la situació actual dels lloguers. «Aquí hi ha hagut un important grup de propietaris que han fet pujades desmesurades de veritat. En cap cas es pot culpar la premsa», assevera Vila, que creu que per ara no hi ha risc de fractura social a Andorra atès que els preus dels lloguers continuaran congelats.
«Com més aviat es facin les mesures fortes de construcció i d’incoroporació de nous pisos al mercat, més aviat es podrà aixecar la congelació», explica el representant, que aposta per un model mixt, basat en l’aixecament de nous pisos que puguin fer falta i alhora aprofitar els que ja estan fets. «És de sentit comú des del punt de vista ecològic que construim una part i en rehabilitem una altra», comenta el raonador del ciutadà, que dilluns té previst comparèixer al Consell General per presentar l’informe anyal corresponent a l’any 2018.
En referència a l’Institut de l’Habitatge, encara en fase embrionària, Vila en destaca la importància atès que permetrà tenir dades actualitzades, cosa que permetrà als polítics fer mesures «amb criteris de seriositat». En aquest sentit, el raonador del ciutadà comenta que l’ens serà un «estabilitzador» i un observatori que es podrà anticipar a les bombolles immobiliàries i podrà «regular» i buscar «estabilitat» en un dret [d’accés a l’habitatge] que és «humà» i «fonamental».