Josep Àngel Mortés és el cònsol major del Comú d’Ordino, parròquia on va néixer l’any 1963. Al llarg de la seva vida laboral, ha desenvolupat diferents programes a l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (Esade) de Barcelona. En l’àmbit polític andorrà, ha estat conseller general, secretari de Sindicatura i subsíndic general. També és membre del grup nacional a la Unió Interparlamentària i de la delegació andorrana a l’Assemblea de l’Organització de la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). Actualment, la política que desenvolupa a la parròquia està enfocada, en general, a la gestió i l’adaptació de l’activitat de la parròquia a la pandèmia de la Covid-19.
–Què suposa per Ordino el nomenament de la parròquia com a reserva de la biosfera per la Unesco?
–Per Ordino això és l’èxit d’un treball que s’ha realitzat durant més de dos anys amb la ciutadania, perquè en referència a l’elaboració de la candidatura amb la qual es va presentar la parròquia per ser Reserva de la Biosfera, la part que vam considerar més important va ser que hi hagués participació ciutadana i, per tant, s’ha culminat una feina important durant la qual també han participat tots els actors econòmics de la parròquia. A partir d’aquí, evidentment, això suposa molt pel futur de la parròquia i també pel futur de tot Andorra, perquè la menció no deixa de ser un element molt important per a l’atracció del turisme interessat, sobretot, en la natura. De fet, a tot Andorra i en concret a Ordino, volem atraure aquest tipus de turisme, el de muntanya i el de neu. Hi ha moltíssima gent que cada vegada més, també en relació amb la situació sanitària, busca espais oberts. Per tant, des d’aquest punt de vista, amb el nomenament el que hem fet és reforçar encara més el que d’alguna forma ja estàvem fent.
–Per mantenir la menció de reserva de la biosfera, cal seguir treballant. Quines línies d’actuació teniu sobre la taula per fer-ho?
–Quan es presenta la candidatura, hi ha la part més important a banda de la participació ciutadana, que és la presentació del Pla de Gestió d’aquesta reserva de la biosfera. Aquest pla contempla que dins de cada sector econòmic de la parròquia, es desenvolupin tot un seguit de mesures. Per exemple, al sector de l’agricultura i la ramaderia, es vetlla per la conservació de la biodiversitat i la gestió sostenible dels recursos naturals; pel que fa a el sector turístic, es contempla de quina manera es vol consolidar aquest model turístic i sostenible i es procura la millora d’eficiència en relació amb la sostenibilitat a les activitats que desenvolupi el sector, entre altres coses. Així, a partir del Pla de Gestió, es treballen els plans d’acció. En aquests moments entrem a la fase de treball de plans d’acció, fet que comporta que cada cosa que es faci a la parròquia, des del punt de vista urbanístic o social, és indiferent, s’enfoqui en mantenir l’equilibri entre el patrimoni natural i el desenvolupament econòmic. El que farem, doncs, és treballar de manera transversal des dels diferents departaments implicats al comú, per tal d’anar marcant prioritats i començar a tirar endavant el projecte. Jo el que dic sempre és que a Ordino, sense ser reserva de la biosfera, tot això ja ho hem anat fent. La parròquia s’ha caracteritzat sempre per protegir el seu patrimoni natural i cultural. Per tant, actualment marquem el futur, estem garantint que tot el que ja s’ha estat fent durant els últims 50 anys, se segueixi fent en un futur d’una forma coordinada i sostenible.
–Quins objectius té el comú en relació amb la Casa de la Muntanya i quins beneficis econòmics creu que pot aportar el projecte a la parròquia?
–La Casa de la Muntanya és un espai on hem encabit la part de, precisament, Casa de la Muntanya, i també l’Oficina de Turisme de la parròquia, de manera que les dues coses es complementen molt bé i sens dubte, aquest serà un dels elements que contribuirà a dinamitzar la parròquia en l’àmbit turístic. Tot va molt lligat. Dins la Casa de la Muntanya pel que es refereix als objectius i als resultats que en volem extreure, jo destacaria la part de formació per a les escoles que integra i la part d’informació al turisme, no tan sols pel que fa a la part de muntanya de la parròquia d’Ordino, sinó pel benefici de tot Andorra. Creiem que la iniciativa ajudarà a vendre el patrimoni natural que tenim ja no tan sols d’Ordino, sinó de tot el país. Per tant, la part important, en global, de la Casa de la Muntanya, és que ens ajuda a reforçar la nostra identitat com a parròquia i complementa, perfectament, amb el tema de la reserva de la biosfera.
–Com es presenta la temporada d’hivern a Ordino?
–En general, jo crec que a tot el món, actualment la gent està treballant amb elements que puguin garantir a la ciutadania que, quan van a algun lloc, hi ha un seguit de mesures de seguretat i unes garanties que ajuden a pal·liar els possibles efectes que pugui tenir la Covid-19. Des d’Ordino, el que hem treballat molt és el pla de finançament de la parròquia, i una de les primeres accions que hem implementat ha estat, precisament, encarada a poder garantir la seguretat i la confiança a tots els visitants que vinguin a la vall d’Ordino. Així, el comú va contractar els serveis d’una empresa que s’encarrega de garantir que a tots els comerços i els establiments de la parròquia s’hi compleix tota la normativa, els decrets i les recomanacions que vagi elaborant i implementant el Govern i això és un fet que qualsevol persona pot constatar. Per establiments em refereixo a comerços, a farmàcies, a perruqueries, etc.; tota classe d’espais on s’hi desenvolupin activitats econòmiques.
–I en l’àmbit econòmic?
–Jo penso que és força imprevisible. La situació als països de l’entorn és molt canviant i, en aquest sentit, no depenem exclusivament de les nostres decisions. Nosaltres hem de treballar com a país, seguint fent el que estem fent, intentant minimitzar al màxim els possibles contagis fomentant que la gent segueixi sent responsable i deixant clar que en comparació amb altres països, estem en una situació bona. A partir d’aquí, hem de procurar transmetre optimisme. Hem d’estar a l’expectativa dels esdeveniments que van passant al nostre entorn aquests dies. La previsió d’obrir l’estació d’esquí d’Ordino Arcalís era pel dia 4 de desembre, com la resta d’estacions d’esquí, però és clar, això depèn molt del que passi als països veïns.
–Com es vetlla pel compliment de les mesures a les quals es refereix?
–Per implementar-ho, tenim uns inspectors que van establiment per establiment i constaten les mesures que hi ha implementades. Per exemple, que hi hagi gel hidroalcohòlic o que es respectin les distàncies entre una persona i una altra a l’hora d’entrar a un comerç. És a dir, miren per totes les normes que hi ha publicades pel Govern i auditen assegurant que s’estan seguint. Si hi ha algun lloc on no se segueixen o se segueixen d’una forma que no seria l’adequada, el que fan és indicar-los la manera com fer-ho. Una vegada s’ha modificat la normativa, se’ls emet un certificat que indica que l’establiment està seguint les recomanacions per fer front a la Covid-19.
–En l’àmbit comunal, internament, com han treballat i com treballen per gestionar la pandèmia?
–El que hem estat fent i el que seguim fent és el mateix que han fet la resta d’administracions parroquials. Hem seguit les recomanacions i els decrets del Govern. Ara tornem a estar a una fase una mica complicada. Tenim a molta gent treballant des de casa, els que poden fer-ho, cada departament s’ha organitzat amb els seus col·laboradors per tal de fer torns i altres mesures per evitar aglomeracions, etc. Evidentment, però, hi ha feines que no podem fer des de casa com les de manteniment. Però s’està treballant des d’aquest punt de vista.
–Es plantegen alguna altra línia d’ajudes en relació amb pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia?
–Estem aplicant les ajudes que són competència dels comuns i que depenen de nosaltres des d’aquest punt de vista. Més que res són temes de taxes que ja s’estan practicant des de fa força temps, però igualment apostem i donem suport a la resta d’ajuts que ja no són competència nostra, sinó del Govern. En l’àmbit comunal, els ajuts que estem oferint són tots els que podem aplicar.
–Què pot comentar sobre la desinfecció dels terrenys de Casa Rossell, tema que va ser polèmic a l’últim Consell de Comú?
–D’entrada, aquests terrenys són del Govern, són terrenys amb els quals hi havia un contracte que especificava que afectava tres o quatre terrenys amb els ramaders i, evidentment, ja es preveuen unes clàusules de recissió en cas que el Govern requereixi d’aquests terrenys. Entenc que el Govern quan hagi de donar la informació que hagi de donar per explicar per què necessita aquests terrenys, seran ells els que ho facin. Nosaltres de moment no podem donar més informació perquè tampoc la tenim. Ens hem reunit algunes vegades però encara no hi ha res concret. Hi ha idees de projectes i el que sí que puc dir, clarament, és que no hi ha cap fàbrica de productes farmacèutics entre els possibles projectes. És un tema que s’està treballant i que no és competència nostra.