La Rosa Gili i el seu equip van entrar al Comú d’Escaldes-Engordany per una diferència de 10 vots i produint un canvi de color polític històric. Malgrat tot, el seu inici de mandat s’ha vist marcat per l’arribada de la pandèmia mundial del coronavirus, i la gestió de la corporació s’ha centrat a afrontar la crisi sorgida.
–Com està afrontant el Comú d’Escaldes-Engordany l’actual crisi?
–Ho estem enfocant situant-ho com la prioritat número u. Ens sembla que és una cosa inusual i molt forta, i que afecta absolutament a tothom, empreses i famílies. A més, ho fa de diferents formes: amb confinament, a la salut, econòmicament… Però, de fet, nosaltres vam entrar fa poc i gairebé juntament amb la Covid, així que ens ha tocat conviure amb ella gairebé des del primer dia de mandat i per tant, és evident que ens condiciona molt les decisions que prenem i la feina que fem.
–I com creu que aquesta crisi ha canviat el projecte que tenien per governar el comú?
–A veure, jo diria que canviar, canviar… sí i no. D’alguna manera, nosaltres teníem clar que el que volíem fer era governar des del comú per les persones estant al seu costat, això em vaig fer un fart de dir-ho durant la campanya, i per nosaltres continua sent igual de vàlid. Per tant, és cert que no és el mateix que quan comences amb una situació més bona, amb unes finances més sanejades, amb una prospecció d’un futur que veus més positiu a priori que no vist com està evolucionant ara. Però bé, nosaltres ens adaptem i sabem que s’ha de readaptar el que podies pensar abans sense la Covid, doncs ara canviar-ho tot pensant amb ella. Però crec que per nosaltres és important el que fem, d’estar realment a l’escolta del que necessita la gent, les empreses i tothom.
–Una de les darreres accions va ser activar uns ajuts, socials i per a les empreses. Han rebut ja demandes?
–Sí. Pel que fa a les ajudes a les persones, que ja van sortir publicades al BOPA, hem rebut un total de 25 demandes que ja s’estan estudiant. Són de diversa naturalesa, com exoneració de taxes comunals o per a l’alimentació. I amb el temps, les sol·licituds ens serviran com a eina estadística. I en el cas de les d’empresa, s’ha publicat aquesta darrera setmana, així que per nosaltres també està en marxa. Els equips estan enfocats, així que tot avança correctament.
–En relació amb això, hi va haver alguna crítica des del Govern. Pensen que les accions que prenen són observades amb més deteniment que les d’altres corporacions?
–Jo crec que sí. Ens passa això i crec que des del primer dia ha estat així. Clar, som d’un altre color polític de la majoria i per aquesta raó crec que se’ns observa molt més. A més, recordem que som el comú de la parròquia del cap de Govern i de molts ministres importants, i que tampoc esperaven perdre el comú de la parròquia d’Escaldes-Engordany. Això fa que pensi que ens estan observant molt més. Però nosaltres fem la feina que pensem que hem de fer des del sentit comú i el que considerem i poca cosa més. Si se’ns mira, doncs molt bé. Intentem que això no ens condicioni en res. Estem convençuts i determinats del que fem i així continuarem.
–Per cloure les qüestions de la Covid: aquesta setmana hi ha hagut a la parròquia l’StopLab mòbil. Quina valoració en fan?
–Nosaltres el que hem fet ha estat cedir l’espai i hem vist les dades a través de la premsa. Ens sembla interessant que també hagin pogut ser a Escaldes- Engordany, i així, totes que han pensat que han pogut tenir un contacte o estan preocupats, també hagin pogut fer-se la prova a la parròquia.
–De cara a la temporada d’hivern, quines accions tenen previstes per dinamitzar la parròquia?
–Anem veient com evoluciona la situació sanitària. Com he dit, nosaltres el que hem estat fent des que vam començar és estar al costat de la nostra gent. Hem fet coses en l’àmbit cultural per fer cohesió i canviar les idees del que estem vivint ara. Així que el que estem fent és intentar treballar dins de la normalitat més possible en el context actual. D’altra banda, com que no tenim estacions d’esquí, la tasca és diferent.
El que sí que tenim és el projecte Caldes, que l’hem mencionat força darrerament, i és un projecte ambiciós de reactivació econòmica de la part alta que per a nosaltres és molt important. Volem que els escaldencs es facin seva aquesta zona amb una reactivació al voltant de l’aigua termal, la cultura i la història, i que també sigui un atractiu turístic. Per nosaltres és un projecte important i creiem que és complementari a àrees com Vivand i l’àrea més comercial, que ja podem trobar a altres ciutats. Per això, vam llançar un procés participatiu obert fins al desembre i de cara a aquest mes, esperem recollir algun fruit del que podria arribar i donar-li una mica més de concreció al projecte.
–I com avança el procés aquest participatiu?
–Està en un punt on la gent participa i nosaltres estem a l’espera de donar-li vida com més aviat millor. Entenc que és una cosa que anirem fent progressivament, perquè de fet, ja hem proposat forces actuacions en diversos punts de la parròquia, i a la part alta també. Però volem jugar amb l’aigua i repartir el projecte en diverses àrees. És un projecte viu i que volem construir amb les persones d’Escaldes-Engordany.
–En aquesta zona també s’hi projecta l’aparcament de l’Escaler. En quin punt es troba?
–Aquest projecte l’estem treballant perquè de la manera que ens el va deixar l’equip comunal anterior, hi hem trobat algunes coses que pensem que s’han de polir, perquè és una inversió molt important, de molts milions d’euros, i ens genera un seguit de dubtes. D’una banda, hi ha una clàusula legal, la novena del conveni, que diu que si mai no respectem els terminis d’execució perdríem tot el que el comú hi hagi destinat, i entenem que és una clàusula molt perillosa i que voldríem revisar. A més, estem en un moment on a la parròquia hi ha moltes construccions i totes les empreses constructores tenen molta feina, la qual cosa ens fa pensar en un encariment d’aquestes obres, molt per sobre del que inicialment s’havia pressupostat. A més, vam obrir el plec de bases de l’excavació del terreny i estan molt per sobre del que s’havia pressupostat. Per tant: si afegeixes una desviació pressupostària important i una desviació també dels terminis, fa que evidentment ens ho haguem de mirar molt i molt bé. És a dir, a nosaltres el projecte ens agrada, sempre ho hem dit, perquè pensem que està bé que hi pugui haver un pàrquing en aquella zona. Però s’ha de fer bé i per això ho estem revisant i parlant amb la propietat. És a dir, que ho estem treballant.
–A Caldes hi està inclosa la recuperació d’Artalroc? Hi ha algun projecte previst?
–En relació amb l’antic CIAM, que així és com es deia quan ho tenia el comú, ja tenim diverses coses: hi ha una agenda d’activitats i moltes idees del que volem fer. Volem que sigui un espai que puguem gaudir tots, és a dir, que sigui popular: fer-hi taules rodones, exposicions, música, educació… Tenim moltes coses ja en agenda, el que passa és que hi hem de fer alguns arranjaments, perquè el Govern ens ho va deixar de manera que hi hem de fer alguna obra i per tant, això ens demanarà una mica de temps per acabar-ho d’arreglar. Però esperem que sigui molt aviat que els escaldencs ho puguem utilitzar, gaudir, i li donem molta vida.