El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) va fer públiques, ahir al matí, les 50 esmenes que han presentat a la Llei Qualificada de Transparència i Accés a la Informació Pública amb l’objectiu, segons van explicar les conselleres generals Susanna Vela i Judith Salazar, de permetre una transformació profunda en l’organització de les administracions i la seva relació amb la ciutadania per fomentar la publicació i, per tant, el coneixement popular de l’activitat. Així, Vela va apuntar que «es tracta d’incentivar la participació ciutadana, millorar la qualitat de la informació pública i de la gestió administrativa i garantir el retiment de comptes i de la responsabilitat en la gestió pública».
Durant la compareixença, tant Vela com Salazar també van concretar les «millores» que proposen des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata i van remarcar les propostes que consideren «més importants». En aquest sentit, van començar parlant sobre l’extensió de l’àmbit d’aplicació de la llei als coprínceps i als seus serveis: «Entenem que totes les institucions públiques s’han de sotmetre als principis de transparència. Per exemple, el copríncep francès està sotmès, com a president de la república francesa, a la llei francesa d’accés a la informació pública i no es pot entendre que una institució andorrana no es sotmeti a la llei de transparència».
També van posar en valor propostes com la regulació de l’obligació de transparència, el desenvolupament de la publicitat activa de les entitats públiques i l’obligació d’aquestes de publicar, de manera periòdica i actualitzada, la informació rellevant i que estigui relacionada amb el funcionament i control de la seva actuació pública, per garantir la transparència de la seva activitat.
En la mateixa línia, Vela va explicar que consideren que les administracions s’haurien de dotar d’una plataforma de govern obert: «Un espai principal i permanent d’interacció entre el sector públic i la ciutadania per facilitar-los la participació en l’acció política i on es materialitzin els principis de transparència, participació i retiment de comptes».
Per altra banda, en relació amb les declaracions de patrimoni, el PS proposa, a través de les esmenes, que les persones subjectes a aquesta obligació haurien de formular, en el moment d’accés al càrrec i en el moment de finalització d’aquest, i dos anys després d’haver abandonat el càrrec, una declaració jurada de patrimoni, relativa als béns i drets propis dels quals són titulars a les dates respectives, i declarar les activitats a un registre públic. Vela també va remarcar que el Greco recomana introduir un sistema de declaració pública dels actius i interessos dels consellers generals que inclogui dades quantitatives relatives als interessos financers i econòmics i considera incloure informació sobre el cònjuge i els membres de la família a càrrec.
Finalment, les conselleres generals del PS van explicar que entre les esmenes es desenvolupa un règim sancionador que té l’objectiu de garantir l’acompliment de les obligacions de transparència. Els alts càrrecs, el personal al servei de l’Administració i de les institucions i els organismes públics i altres que no tenen la condició d’alts càrrecs o de personal al servei de les administracions públiques serien els responsables de les infraccions. Salazar també va defensar que la competència d’avaluar el compliment de la llei hauria de correspondre al raonador del ciutadà: «Ha d’establir els indicadors objectius que han de servir com a referència per a l’avaluació i ha d’elaborar anualment i presentar al Consell General un informe d’avaluació de l’aplicació d’aquesta llei».