Durant la sessió ordinària de Consell General que va tenir lloc ahir a la tarda, els membres de la cambra van aprovar, per assentiment, la modificació de la llei qualificada del Codi Penal amb l’objectiu d’elaborar una llei que indemnitzi les víctimes de violència de gènere sempre que els seus agressors no puguin fer-hi front i establir mesures sancionadores i penes de presó per a persones que s’aprofitin de menors o incapacitats amb finalitats pornogràfiques. Pel que es refereix a l’últim aspecte, les sancions econòmiques podrien ascendir fins als 30.000 euros o haurien de cobrir el triple de l’import que s’hagi obtingut. En la mateixa línia, el text amplia el concepte d’afavoriment de la prostitució per a particulars i empreses que presenten una elevada capacitat de comunicació i, per tant, d’influència social, i que d’aquesta manera fomenten i inciten la seva pràctica.
Així, tant la consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata Judith Salazar, com la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata Ester Molné, van considerar que aquesta rectificació és «un pas endavant» en referència a garantir els drets de les dones i empoderar-les. Molné va concretar que «els treballs en comissió han anat molt bé» i que aquesta primera acció pot servir per treballar, en la mateixa línia i amb objectius similars davant les necessitats d’altres col·lectius. Per altra banda, el conseller general del Grup Parlamentari Terceravia Joan Carles Camp va apuntar que la intenció de vot del grup va en relació amb el fet que, «sabedors que, en la majoria de les ocasions, la persona que exerceix la prostitució no actua lliurement, sinó que és una víctima, i que, massa sovint, forma part d’una xarxa o d’un grup organitzat, votarem a favor d’aquesta proposició de llei». Finalment, per part del Govern, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va opinar que la rectificació del Codi Penal «és completament pertinent» i que es tracta d’un àmbit sobre el qual s’ha «de lluitar des de l’Administració pública».
Contra l’expropiació de la CG2
També durant la sessió ordinària de Consell General, Terceravia va considerar que l’«expedient d’expropiació relatiu a l’eixample i la rectificació de la CG2 al tram la Trava – Bordes de l’Aldosa», a Canillo, farà augmentar l’endeutament de l’Estat, fet que consideren incoherent en relació amb la incidència de la Covid-19 al país. Així ho va expressar el conseller general del grup parlamentari en qüestió Oliver Alís: «Creiem de vital importància el desenvolupament de les carreteres generals, per donar millor seguretat viària. No obstant això, el passat 27 de febrer vam fer una esmena de supressió de la partida destinada a aquesta obra al Pressupost 2020, amb l’objectiu d’ampliar la capacitat d’estalvi de l’Estat». En aquesta línia, Alís va apuntar que «en un context de crisi causada per la Covid-19 el Govern no ha canviat els seus objectius i des de Terceravia no considerem, ara, aquest projecte essencial. Cal continuar amb les inversions, però dotar-nos, també, de finançament, perquè l’Estat sigui el pal de paller i doni suport al teixit productiu del nostre país». Finalment, va considerar que «les prioritats del Govern» són «potenciar les parròquies on governen els demòcrates». En aquest sentit, el Grup Parlamentari Terceravia va votar en contra de la proposta que igualment va ser aprovada per part de la majoria.
Sobre la iniciativa, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va explicar que es proposa dur a terme l’expropiació d’aproximadament 400 metres quadrats de terreny particular perquè no s’ha aconseguit arribar a un acord amb els propietaris i perquè des del Govern consideren que l’eixamplament s’ha de dur a terme en relació amb «un tema de seguretat viària», ja que es tracta d’un punt que concentra una alta sinistralitat. Aquesta acció comportarà una compensació econòmica pels propietaris dels terrenys que ascendeix fins als 30.390 euros.
Més professors
En relació amb la rectificació de l’ordenament del sistema educatiu andorrà a favor del canvi de criteris per a la contractació de nous docents, el Consell General va aprovar per assentiment la modificació de la llei que permetrà que, de manera excepcional tenint en compte el context de la Covid-19, es puguin contractar docents que no tinguin les titulacions obligatòries establertes fins ara, sinó que tan sols compleixin estar en possessió d’una titulació de primer cicle universitari, sempre que l’activitat lectiva s’hagi vist interrompuda durant un període de quinze dies i no es compti amb recursos a la borsa de treball. El personal temporal tindrà caràcter d’interí i exercirà, com a màxim, durant un curs.
Directora de l’AQUA
Finalment, el Consell General va aprovar el nomenament de la nova directora de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), que serà Marta Fonolleda Riberaygua.