Search
Close this search box.
Lídia López

La Massana obre els ajuts a veïns en risc abans de l’any de residència

També fa gratuït el certificat de fe de vida als majors de 65 anys

El Comú de la Massana va aprovar, en la sessió de consell ordinària d’ahir, dues actualitzacions del Reglament d’Ajuts Socials comunal per tal de cobrir millor les necessitats dels seus ciutadans. Tal com va desenvolupar la consellera de l’Àrea Social, Francesca Guerrero, el primer punt consisteix a establir la gratuïtat per als majors de 65 anys del certificat de fe de vida, necessari per a certs tràmits. Així mateix, també es va establir que «en casuístiques excepcionals», es podrà accedir als ajuts de la corporació abans que es compleixi l’any de residència a la parròquia, requisit exigit actualment. Aquesta qüestió està especialment pensada per a persones beneficiàries d’un ajut que traslladin la seva residència a la Massana, puguin seguir gaudint d’aquest. «Es regularitza la situació de les persones nouvingudes que rebien un ajut perquè el puguin seguir rebent», va apuntar Guerrero. En aquest sentit, també s’ha establert que els informes tècnics d’altres treballadors socials puguin ser presentats a la corporació per tal «d’agilitzar el tràmit». Els principals objectes que es facilitaran en aquests casos són les extraescolars, la teleassistència o la taxa de foc i lloc. Aquesta actualització ja estava prevista paral·lelament a la Covid.

Una altra qüestió aprovada durant la sessió, que va constar de 17 punts a tractar, va ser el decret de regulació pels fitxers de dades personals pel comú. Concretament, el fitxer per les dades enregistrades per les càmeres del comú, per a les campanyes comercials com l’engegada recentment per promoure el comerç local, i les dades relatives a les activitats extraescolars. Precisament, al voltant de la campanya comercial, la cònsol major, Olga Molné, va assegurar que «ha tingut molta acceptació», i que ja s’havien repartit la meitat dels vals disponibles, per un valor de 25.000 euros.

Així mateix, durant la sessió també es van aprovar diversos suplements de crèdit per a fer front a projectes que disposaven d’una partida insuficient, en tots els casos, mitjançant crèdit restant d’altres partides o de projectes que han estat traslladats al curs vinent. És el cas dels 146.000 euros addicionals per la xarxa d’enllumenat, els 57.500 euros suplementaris per a les obres a la xarxa d’aigua i 7.500 més d’utillatge, els 17.000 euros per equips informàtics del comú, o els 2.200 euros de compte de compensació.

D’altra banda, també es van aprovar dos punts que ja havien estat presentats en altres sessions de comú però que ahir van ser detallats, com és l’aportació d’un milió d’euros al fons solidari per la Covid-19 del Govern, finançat per la disminució de tresoreria; i també l’aval a EMAP per a la renovació de les pòlisses de crèdit amb diverses entitats bancàries per valor de 263.000 euros.
En aquesta sessió, també van jurar càrrec els nous deseners dels quarts, per Sispony i la Massana, Xavier Ayma i Daniel Armengol, respectivament.

Finalment, a la roda de premsa posterior, la cònsol major es va mostrar a favor de la proposta que alguns consellers generals haurien presentat per tal de traslladar a la Casa Parramon, ubicada al casc antic de la Massana, les dependències d’El Raonador del Ciutadà, l’AREB i l’AFA, malgrat que va puntualitzar que no havien tingut converses al respecte amb Govern, que és el propietari de l’immoble.

També va referir-se a la pròxima temporada d’hivern, apuntant al fet que veia «complicat» que arribin turistes de països llunyans, com és el cas d’Anglaterra. De fet, Molné va assegurar que alguns touroperadors anglesos ja havien anunciat que no viatjarien a Andorra, malgrat que encara era «un moment molt inicial per treure conclusions» per caràcter canviant que té la pandèmia. En qualsevol cas, confiava en la presència de turistes locals com a l’estiu. 

La liquidació de juny deixa un superàvit de 2,1 milions i el 31% de les despeses executades

En la mateixa sessió, el conseller de Finances, Jordi Areny, va presentar la liquidació provisional de comptes a data de 30 de juny. Les xifres que aleshores presentaven les arques massanenques eren «atípiques» segons el mateix conseller, a causa de l’aturada generalitzada que el coronavirus va suposar. I és que la corporació va tancar amb un superàvit per sobre de 2,1 milions d’euros. Entrant al detall d’aquestes dades, Areny va explicar que en aquesta mateixa data, s’havien executat el 31,17% de les despeses previstes, per un valor de gairebé cinc milions, i també que els ingressos havien estat d’uns set milions, el 44,56% calculat. En relació amb la previsió de tancament d’enguany, es calculava que l’execució de les despeses seria del 92% i els ingressos del 90%. Pel que fa a la tresoreria, els fons líquids ascendien als 7,5 milions d’euros. Finalment, sobre l’endeutament, Areny va detallar que el deute consolidat era de 14,8 milions i el disposat de 12,9. El darrer apunt d’Areny va ser sobre l’increment d’ingressos per l’augment de la captació d’ingressos provinents de la construcció, de les transaccions immobiliaries i de l’establiment de noves residències a la parròquia.  Així mateix, la cònsol major, Olga Molné, va recalcar aquesta «imatge parcial» que suposava aquesta liquidació pel fet que va ser aleshores que es van tornar a rependre els projectes previstos, si bé alguns s’han traslladat de cara l’any vinent com l’adequació de la zona pels joves de Santa Caterina. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu