El Col·legi Oficial d’Advocats insisteix que «el col·lapse a nivell penal és preocupant» i respon així a les declaracions efectuades pel Grup Parlamentari Demòcrata en relació a l’entrada en vigor del nou codi de procediment civil i que els magistrats demanen prorrogar per no perjudicar encara més el sistema. «La sentència del Tribunal Constitucional de data 16 de setembre de 2020, entre altres, posa en relleu que el Ministeri Fiscal denuncia els problemes estructurals existents en els batlles que instrueixen els processos de criminalitat organitzada i el mateix Tribunal insta a qui ostenti les competències oportunes per dotar de mitjans materials i humans als tribunals i garantir així els drets dels justiciables», recorden des del col·legi, tot matisant que «aquesta situació és extensiva a totes les seccions de la Batllia per la seva manca de mitjans humans i tècnics».
Segons van fer arribar ahir en un comunicat, els advocats «tampoc podem admetre que s’afirmi que la nostra petició té el seu origen en un grup influent de lletrats. En efecte, el problema no recau en l’oralitat del procediment (com es fa referència), puix tots els nostres col·legiats ja estan acostumats a assistir a vistes orals i han pogut assimilar les noves pautes processals a través dels cursos que el col·legi els ha facilitat». I reiteren: «El problema radica en la dificultat d’aplicació del codi en el context actual que viu la Batllia».
Pels magistrats «és evident que si la Batllia ja acumula un retard important a tots els nivells, i des de fa molts anys, i no es troba ben dotada de mitjans, l’entrada en vigor del codi, que suposa un canvi molt notable en el funcionament de la institució, agreujarà la situació i, per tant, no es donen les condicions per aplicar-lo». Al seu parer, negar la situació –agreujada de retruc per la pandèmia– «és no voler veure la realitat o ignorar-la».
Finalment, des del col·legi es va insistir que la manca de mitjans humans i tècnics també repercuteix en la futura entrada en vigor de la Llei d’Accés Electrònic a l’Administració de Justícia. Des de l’ens «sempre s’ha defensat la modernització de la Justícia, però de res serveix una justícia moderna si no atén amb celeritat els drets dels ciutadans». En conseqüència, consideren que «cal cercar solucions immediates per evitar que aquest col·lapse sigui insalvable i, per tant, considerem imprescindible una col·laboració entre totes les institucions i actors implicats».
Taula de treball
Per tot plegat, aquest dimarts, els advocats van demanar un pacte d’Estat que es materialitzi mitjançant una taula de treball. Una petició que el mateix dia van respondre favorablement els procudadors coincidint amb totes les demandes dels seus col·legues. La voluntat és promoure un diàleg que suposi, «amb la celeritat que requereix la situació», cercar solucions que permetin capgirar l’actual conjuntura i adoptar mesures «d’aplicació immediata o a molt curt termini».
Tanmateix, el degà de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats, Xavier Sopena, va proposar que advocats amb experiència o, fins i tot, magistrats jubilats puguin exercir de batlles per reforçar els tràmits i serveis judicials. Es tracta, però, d’una «proposta embrionària», ja que encara no s’ha calculat quants batlles caldrien, si bé es va avançar que la incorporació anunciada de cinc nous membres (tot i que quatre són secretaris judicials) «no serà suficient». Quant a responsabilitats, Sopena no va voler acusar ningú, però va admetre que el Consell Superior és «l’òrgan responsable de la nostra administració».