El Govern va anunciar que té la intenció d’adherir-se al Fons Monetari Internacional (FMI) esdevenint membre de la circumscripció de l’organisme monetari del qual formen part països com Bèlgica, Holanda i Luxemburg (Benelux), entre d’altres. En aquest sentit, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, va apuntar que «aquesta circumscripció té l’avantatge que inclou països de dimensions molt reduïdes, té unes condicions financeres interessants per nosaltres i presenta elements que ens fan sentir a gust amb aquest grup. Vam desenvolupar una sèrie de reunions prèvies que s’han traduït per un acompanyament, aquests darrers mesos, molt proactiu per part seva que fan que ratifiquem aquesta decisió». Jover va explicar, en la mateixa línia, que es van analitzar diverses circumscripcions tenint en compte els països veïns. En aquest sentit, va apuntar que «França treballa de manera individual perquè té una força econòmica important i ha decidit no fer aliances» i Espanya forma part d’un grup de països de l’àmbit iberoamericà «que tenen unes problemàtiques financeres que estan més allunyades de les nostres».
Per altra banda, va afegir que l’adhesió a la circumscripció de la qual forma part Bèlgica, Holanda i Luxemburg permetria que alguns professionals andorrans poguessin treballar a una institució financera «capdavantera a escala internacional». A més, Jover va afegir que «la mateixa circumscripció té assessors tècnics i infraestructures a Washington que es podrien posar a disposició del Govern». Finalment, el ministre de Finances va explicar que el fet que Andorra passés a formar part d’una circumscripció a l’FMI comportaria que, a banda de ser-ne membre, el país «tindria més veu» dins l’organisme econòmic internacional.
Per fer efectiva l’adhesió del país a l’FMI i a la circumscripció liderada pel Benelux -Bèlgica, Holanda i Luxemburg-, el ministre de Finances va destacar la importància de fer efectius els tràmits abans de l’assemblea general que està prevista pel 17 d’octubre d’enguany i que se celebra cada dos anys. En aquesta línia, l’interès per accelerar els processos comporta que el Govern entri, avui mateix, la llei d’acompanyament del conveni d’adhesió al Fons Monetari Internacional per tràmit d’urgència, un text que està compost per set articles que constaten, entre altres coses, les obligacions associades, el finançament de la quota, la determinació del governador i el governador suplent i l’autorització d’Andorra a formar part del departament de drets especials de gir de l’FMI.
El ministre de Finances també va remarcar el fet que l’adhesió a l’FMI abans de la crisi sanitària «era un element clau per poder millorar el ràting del país. Ara, amb la Covid-19, esdevenir-ne membre no ens permetrà guanyar posicions en el mateix àmbit però no en perdrem».
El PS demana que es faci una consulta ciutadana
El conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata Roger Padreny va demanar, durant la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, que es faci una consulta ciutadana perquè la societat andorrana pugui manifestar-se sobre l’adhesió del país al Fons Monetari Internacional: «És una decisió que afecta la ciutadania i el conjunt del nostre sistema democràtic. Si es duu a terme un procés d’ajuda econòmica s’hauran de fer rectificacions en l’àmbit fiscal i pressupostari». En resposta a aquesta petició, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, va apuntar que «em sembla un procés inadequat perquè les despeses són d’uns 4.600 euros a l’any. Si el Govern cada vegada que fa una despesa de menys de 5.000 euros ha de fer una consulta popular bloquejarem completament l’activitat de l’Administració. Els membres del Consell General han estat votats i tenen la seva representativitat».