Dos dels integrants de la comitiva de sanitaris cubans que van viatjar a Andorra per ajudar a controlar la pandèmia de Covid-19 al país estan desapareguts des del dissabte.
El Govern té constància dels fets però es manté amb la postura que es tracta d’un afer intern. En aquest sentit, van informar que des de l’Administració saben que les dues persones no van tornar a l’hotel on estaven allotjats el dissabte passat i que no hi ha cap denúncia referent a les persones en qüestió registrada a la Policia. Així, van recordar que el contracte pel qual el grup de sanitaris van venir a Andorra a col·laborar es va firmar amb el ministeri de Sanitat de Cuba i, per tant, la desaparició és un tema que està fora del seu abast.
Segons es va informar a través d’altres mitjans al llarg del dia d’ahir, la hipòtesi més estesa és que les dues persones, un metge anestesista i una infermera,han marxat cap a Espanya amb la intenció de demanar asil polític al país. També es va fer menció del fet que el metge en qüestió era el que en principi havia de prorrogar la seva estada al Principat durant sis mesos atesa la seva especialitat però que finalment es va descartar.
Ahir, la cap de la delegació cubana va descartar referir-se a la qüestió amb l’argument que es tracta d’una decisió personal dels dos sanitaris i, en canvi, va destacar l’aportació dels mateixos a la sanitat andorrana a l’hora de fer front a la Covid-19. Per altra banda, el Govern d’Andorra va descartar interposar una denúncia per la suposada desaparició. En la mateixa línia, Xavier Espot, entrevistat ahir a la RTVA, va qualificar els fets d’«anècdota» i que, en aquest sentit, no seran perseguits perquè no han comès cap delicte. A més a més, va posar en valor la tasca que tot el col·lectiu ha desenvolupat al país.