El Manel Niell és biòleg i treballa al Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA), un centre de recerca i divulgació depenent de l’Institut d’Estudis Andorrans centrat en l’estudi de l’ecologia, botànica, geologia, meteorologia, cartografia i neu, entre d’altres. A més, fa tallers i sortides per apropar la natura als interessats.
Quines són les funcions del CENMA?
Es treballa en sis grans línies de recerca en el territori andorrà al voltant del canvi climàtic i canvi global, la biodiversitat i ecologia, els recursos i els riscos naturals, la geologia i geomorfologia i la meteorologia i climatologia de muntanya.
A més, el CENMA té una vessant formativa i acull estudiants en pràctiques, fa activitats divulgatives i publicacions de monografies i articles a revistes científiques.
Quins tipus d’activitats organitzeu?
Jornades de micologia, papallones, entre d’altres, cursos (un d’ells sobre allaus per divulgar als practicants d’esports de muntanya), congressos i conferències; també impartim cursos i xerrades a les escoles, fem sortides de camp per a tots els públics o activitats infantils. A més, col·laborem fent activitats amb els Parcs Naturals de Sorteny i del Comapedrosa, amb la Comissió de Gestió del Madriu-Perafita-Claror.
També hi ha un departament educatiu per transmetre els coneixements que generem sobre el Principat, i ajudar a andorranitzar els continguts pedagògics en l’ensenyament escolar. Actualment, tot i que no són activitats de divulgació, es fan diverses activitats relacionades amb la ciència ciutadana.
El proper dissabte hi ha organitzada una sortida d’etnobotànica. En què consistirà?
Aquesta sortida està coorganitzada amb la Comissió Gestora de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Es farà una sortida a la Vall del Madriu, per tal de conèixer els usos tradicionals de les plantes que ens trobarem pel camí i explicar una mica la seva biologia i com les feia servir la gent. El cap de setmana següent, organitzat per Cal Pal es farà una altra sortida similar.
La sortida tindrà una durada de quatre hores. S’ha d’estar en forma per poder-la realitzar?
No es tracta d’una excursió dura, que requereixi anar caminant sense parar. De fet, sortim, caminem una mica, parem, expliquem les plantes. Per tant, és una sortida bastant accessible a molta gent. És cert que és muntanya i que hi ha alguna pujada, però no és una activitat en la que calgui tenir molta forma física.
Qui és el guia de les sortides?
Jo mateix, com a especialista en la matèria. Al 2001 vaig publicar conjuntament amb l’Antoni Agelet Remeis i plantes d’us tradicional del Pirineu: recull etnobotànic i enomicològic de les Valls d’Andorra, un llibre on vam recollir els coneixements de més de 70 padrins de totes les parròquies andorranes sobre l’ús de les plantes i els bolets com a remeis casolans.
Feu activitats durant tot l’any?
Sí. Des dels cursos i sortides relacionades amb temes de biologia, que acostumen a ser a la primavera-estiu-tardor, fins als cursos sobre la neu i els allaus a l’hivern. I durant tot l’any es fan xerrades, col·laboracions amb les escoles, etc.