Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Pla per retallar a l’Administració

Pallarés es reuneix amb els sindicats i els demana col·laboració per «estalviar» dins la Funció Pública

La ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, es va reunir ahir amb els presidents dels diferents sindicats amb l’objectiu d’arribar a un acord sobre com «estalviar» en gestió pública i així ajudar l’Executiu a fer front a la crisi econòmica desencadenada per la Covid-19. «La ministra ens ha preguntat d’on creiem que es poden treure diners per donar un cop de mà al Govern i perquè les decisions que es prenguin siguin el més consensuades possible», va explicar el president del Sipaag, Lluís Anguita. Encara, però, no hi ha cap resolució al respecte, ja que els presidents ho han de consultar amb les seves respectives juntes i en un parell o tres de dies «cadascú proposarà que pot aportar des del seu terreny». 

Tot i això, Anguita va reconèixer que «retallar es pot retallar en qualsevol àmbit» i, malgrat no voler revelar cap detall, va assegurar que ell ja té «vàries idees» pensades. Entre els diversos plantejaments, el sindicalista no va descartar els suspensió temporal dels contractes de treball (STCT), si bé va considerar que abans es podrien prendre «altres solucions». «Tot es pot aplicar, però depèn de com es faci i a qui li facin. Si es treu una mica de tot arreu, es poden resoldre moltes coses… No cal que ens fixem només en un aspecte», va assenyalar. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, va avançar diumenge que el nou paquet de mesures urgents –entrat a tràmit parlamentari tot just ahir– preveu que les STCT es puguin aplicar tant als assalariats com als funcionaris, «si fos necessari». 

 

El 100% del salari

Qui no contempla les STCT de cap manera és l’USdA i el seu secretari general, Gabriel Ubach, qui ahir va adreçar una carta al cap de Govern en la qual li va retreure, entre altres coses, no haver negociat amb els sindicats abans de tramitar el projecte de llei i haver escoltat només les recomanacions de la patronal. A més, va creure que Andorra «no està preparada per aplicar un sistema d’Ertos –STCT–», ja que la negociació col·lectiva «no existeix». Per justificar-se, va mostrar un document del Comitè Econòmic i Social d’Europa (CES) que detallava els tractes entre governs i sindicats als països de l’entorn i que han aconseguit mantenir el 100% del salari a tots els treballadors.

En una altra missiva signada conjuntament amb l’ABA, l’USdA va proposar fixar un topall en el salari dels funcionaris i va reclamar «mesures que verdaderament siguin efectives» i no «simbòliques».

 

«Més feina que mai»

Des del Partit Social Demòcrata (PS), el president del Grup Parlamentari, Pere López, va creure que la suspensió temporal dels contractes es destina en general a entitats que han aturat la seva activitat, mentre que, des de l’esclat de la crisi, els treballadors públics «han fet més feina que mai, especialment els dels ministeris de Salut i Educació o els cossos especials», de manera que la seva STCT «no té motivació». Ara bé, va puntualitzar López, i «sempre amb l’objectiu de mantenir els llocs de feina», si pel motiu que sigui, un funcionari no ha pogut desenvolupar la seva tasca habitual, «la seva situació ha de ser l’equivalent a la del sector privat». 

Finalment, el ministre Portaveu, Eric Jover, va declarar que la contenció en l’Administració «serà molt necessària» i que la reformulació dels pressupostos de l’Estat pel 2020 i el 2021 no serà suficient.Jover va afirmar que la ministra Pallarés «ha volgut ser molt sincera i, per això, s’ha reunit amb els sindicats» per acordar mesures «més enllà de la seva rebaixa salarial». Amb tot, tampoc s’exclou la possibilitat d’eliminar les pagues extres. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu