Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

L’estat d’alarma es podrà prorrogar més d’una vegada

La llei de mesures urgents preveu judicis per videconferència

Les lleis que preveuen la declaració dels estats d’alarma i d’emergència es podran prorrogar diverses vegades. Segons l’escrit dels textos, que van ser aprovats fa gairebé dues setmanes al Consell General i que ahir van entrar en vigor al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, l’Executiu podrà demanar una extensió d’aquests dos períodes d’excepció –que poden coexistir de manera simultània– més enllà del termini inicial de quinze dies previstos. Per allargar aquestes mesures, el Govern hauria de sol·licitar-ho prèviament i de forma motivada  perquè el Consell General ho aprovi.  L’hemicicle pot aprovar més d’una pròrroga, però cada una d’elles no pot tenir una durada superior a quinze dies naturals.

La llei per decretar l’estat d’alarma, que per ara l’Executiu descarta activar, preveu prohibir o limitar la circulació o la permanència de persones o de vehicles en indrets així com l’entrada o la sortida del país de persones i de mercaderies, practicar requises temporals de béns de tota classe i imposar prestacions personals obligatòries, limitar o racionar el consum d’articles de primera necessitat i intervenir i ocupar transitòriament indústries o empreses. En el cas de l’estat d’emergència, es poden imposar limitacions a les llibertats d’expressió, de comunicació i d’informació, es poden fer inspeccions i registres domiciliarism es poden intervenir comunicacions telefòniques i es poden prohibir vagues i manifestacions.

Judicis per videoconferència

D’altra banda, la Llei de mesures urgents per la situació d’emergència sanitària per la Covid-19 preveu la possibilitat que es duguin a terme judicis orals per videoconferència, sempre que quedin assegurats el dret a la defensa i la possibilitat de contradicció de les parts, i quan així ho acordi el batlle o el tribunal.

Els terminis de prescripció i de caducitat de tota classe d’accions i de drets queden en suspens a partir de la data d’entrada en vigor de la llei  i fins al moment en què l’Executiu declari la fi de la situació d’emergència sanitària. En l’activitat judicial, es mantindran els serveis considerats essencials i es donarà preferència als procediments urgents de protecció de drets fonamentals, les actuacions amb persones detingudes o preses, les actuacions amb matèria de vigilància penitenciària, l’adopció de mesures cautelars i l’adopció de mesures per a les persones en situació de risc.
 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu