El Govern publica el decret d’establiment de mesures preventives, temporals i excepcionals vinculades al tractament del COVID-19, com a conseqüència de la situació d’emergència mundial. Les mesures es van aprovar mitjançant decret durant el Consell de Ministres d’ahir al matí i es van establir amb l’empara de la Llei General de Sanitat i tenint en compte la resposta global dels països de l’entorn. El Govern va mantenir contacte amb la Síndica General d’Andorra, amb els presidents dels grups parlamentaris i amb els consols de les set parròquies per informar-los sobre el contingut del Decret.
Amb l’aplicació de les mesures en qüestió es vol preservar la salut pública i contenir les cadenes de transmissió d’aquest virus. Segons va explicar el Cap de Govern, Xavier Espot, en roda de premsa, cal tenir en compte que Andorra no es troba en una situació d’alarma. En aquest sentit, les mesures s’adapten a la realitat del territori.
Així, les mesures estan encaminades a protegir a les persones que tenen més risc de contagi, a preservar els recursos humans sanitaris i a vetllar, així, per la seva presència en el cas que es produeixi un increment important de casos. En aquesta línia, es dóna una facultat important al personal sanitari per decidir la durada i el tipus de confinament a domicili o d’aïllament hospitalari d’aquelles persones que presentin simptomatologia.
Gent gran
És el col·lectiu que es vol protegir de manera especial perquè és el que presenta un major risc davant l’afectació de l’epidèmia. En aquest sentit, el Govern estableix que tant a les residències sociosanitàries, als centres de 24 hores i als centres de dia sociosanitàris, es limita el nombre de visites a un familiar per resident, i a partir d’avui no es permeten visites de familiars que presentin simptomatologia respiratòria, gripal o febre; que hagin estat en zones declarades de risc durant els últims 14 dies o que hagin tingut un contacte estret amb un cas probable o confirmat de COVID-19.
Als mateixos centres s’obliga a apartar de tota activitat que s’hi desenvolupi els treballadors que presentin simptomatologia respiratòria, gripal o febre i es restringeix la mobilitat dels residents amb problemes respiratoris. En aquest cas, als residents se’ls posarà a una habitació habilitada. Finalment, es restringiran les sortides a l’exterior i s’habilitarà una única via d’accés per controlar les entrades i les sortides als locals.
Pel que fa als casals de la gent gran, també es prohibeix que hi acudeixin persones que presentin simptomatologia respiratòria, gripal o febre.
Professionals sanitaris
El Govern considera que s’han de preservar aquests professionals en el context de l’epidèmia. En aquest sentit, el dret de vacances del personal sanitari queda restringit. Es decreta la possibilitat de mobilitzar-los quan es trobin en període de vacances. Així, hauran d’estar localitzables a una distància màxima de retorn a Andorra de vuit hores. En cas que les vacances ja estiguin previstes i la destinació es trobi a més de 8 hores del Principat, s’hauran de limitar i justificar.
Per altra banda, se suspenen congressos, seminaris, jornades, cursos o altres activitats de formació de professionals sanitaris de caràcter presencial, que estiguin programats i que s’hagin de desenvolupar a Andorra. A més, els professionals sanitaris no podran assistir a aquests mateixos esdeveniments si estan programats fora del país.
Educació
En general, s’anul·len totes les sortides escolars fora d’Andorra. A banda d’això, se suspenen les pràctiques en l’àmbit de la formació professional en centres sanitàris o sociosanitàris. A més, si un infant o jove presenta símptomes o febre, no podrà assistir al centre escolar. Per altra banda, si els símptomes apareguessin al centre, els responsables del menor l’haurien d’anar a buscar de manera immediata.
No es suspendran les classes
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha assegurat que de moment no es suspendran les classes. Tot i així, ha destacat que encara que Andorra es troba en molt bona situació, cal tenir en compte «tots els escenaris possibles».
Comitè de seguiment
El Comitè de seguiment el coordinarà la Secretària d’Estat de Salut i l’integraran responsables de diferents ministeris que treballaran de manera transversal. Es reuniran cada dia per analitzar la situació quotidiana al país en relació al coronavirus i per adoptar decisions executives si la situació ho requereix. Les decisions que no siguin de la potestat del Comitè, es delegaran al Consell de Ministres. En aquest sentit, Espot va explicar que si fes falta, el Consell es reuniria de manera excepcional per tractar temes relacionats.
Restriccions també al Govern i a l’administració
El Consell de Ministres celebrat ahir al matí va acordar, també, altres actuacions preventives fora de les mesures establertes al Decret: pel que fa al funcionament diari de l’administració i pel que fa a la funció pública, es va decidir que els diplomàtics que havien de venir a Andorra per la celebració del dia de la Constitució, no vindran. També s’han anul·lat els actes específics que organitza anualment el ministeri d’afers exteriors en motiu del dia de la Constitució. Tampoc tindran lloc els desplaçaments que els membres del govern o treballadors públics hagin de fer a les zones de risc.
Per altra banda, se suspenen tots els esdeveniments amb una concurrència superior a 1.000 persones. Pels esdeveniments amb menys de 1.000 persones, seran els organitzadors qui decidirà si es manté la celebració de l’acte o no. Tot i així, les administracions generals o comunals es reserven el dret de suspendre la celebració si consideren que hi ha risc.