De les 327 dones que van ser ateses pel Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (SAVVG) al 2019, el 55% no va presentar denúncia contra el seu agressor. Una situació que des de les institucions expliquen a causa dels vincles familiars que uneixen a la víctima i l’agressor. Sí que ho van fer 136, mentre que el 79% de les usuàries va trencar la relació amb el seu maltractador. De les 92 dones que van rebre suport a l’oficina de Clara Rabassa, 92 van demanar assessorament jurídic, majoritàriament de caràcter civil i penal. El ministeri d’Afers Socials va fer públic ahir l’informe del servei, englobat en l’àrea de Polítiques d’Igualtat.
Les xifres del 2019 suposen un 30% més d’expedients oberts respecte al 2018. D’aquests, 141 eren casos nous, mentre que 143 eren fitxes obertes al 2018, el seguiment de les quals ha continuat durant el 2019. Xifres que tant per als organismes institucionals com pels col·lectius feministes es deuen a un major coneixement del servei i, sobretot, a la conscienciació en matèria feminista de la societat, que fa que les dones puguin reconèixer-se com a víctimes i atrevir-se a denunciar. Les dades ofertes per Igualtat estan dividides entre el que anomenen casos nous i casos prevalença, en funció si la dona va visitar l’oficina per primera vegada o ja havia estat atesa l’any anterior.
SENSE PERFIL ESPECÍFIC
Per nacionalitats, les dades demostren que no existeix un perfil específic de víctima, sinó que la violència és transversal. Les usuàries tenien passaports andorrans, espanyols, francesos, portuguesos i d’altres nacionalitats. Per edats, la franja amb més usuàries se situa entre els 28 i els 39 anys, el que suposa el 38% de les persones ateses. Amb tot, cal destacar que 54 d’elles tenien entre 16 i 27 anys i dues tenien més de 75 anys en el moment d’arribar al servei.
Prop del 80% de les dones agredides que van arribar al SAVVG es trobava treballant activament. De la resta, el 10% es trobava en baixa laboral, o bé eren estudiants, aturades o en recerca de feina.
El 43% de les usuàries estaven divorciades del seu maltractador o d’una parella anterior, mentre que poc més d’un 4% estaven en tràmits de separació. Del total de les usuàries, 93 estaven solteres, 56 casades i 5 vídues.
Tal com demostren les dades publicades ahir, la majoria van patir maltractament psicològic, però les persones tècniques també van detectar situacions de maltractament físic, abusos sexuals, de control i restricció dels diners o d’aillament del cercle d’amics i familiars, a més d’insults i vexacions. 153 dones van necessitar ajut psicològic, ja fos a través del SAVVG o altres institucions del Principat.
INFANTS
Un total de 431 infants van viure situacions de violència de gènere a les llars, segons les dades del SAVVG. D’aquests, 50 tenien entre 0 i 3 anys, 268 entre 4 i 18 i 113 ja eren majors d’edat en el moment que les seves mares van demanar ajuda al servei.
La psicòloga materno infantil va atendre al 2019 un total de 105 infants. Seguiment que es va fer de manera directa o indirecta. Tanmateix, 76 usuàries també van necessitar suport en aquesta àrea.
AJUDES
El Govern va atorgar un total de 118.230 euros a través de 112 prestacions econòmiques a 69 famílies. Ajudes tant per cobrir les nessitats bàsiques i per garantir la cobertura sanitària, com per sufragar escoles bressol i activitats extraescolars o totes les despeses relacionades amb els processos de recuperació, com per exemple l’atenció psicològica a menors.
El SAVVG disposa de quatre pisos d’acollida, en cas que les persones que pateixin maltractaments hagin d’abandonar la casa on conviuen amb l’agressor. Els habitatges, dels quals es desconeix la ubicació, van estat ocupats al llarg de tot l’any passat. En dos d’ells hi van viure tres persones, mentre que en el tercer quatre, i en el quart,dues persones. En tots ells hi poden estar dues famílies al mateix temps.
La Policia va detenir tres homes per violència masclista durant la setmana passada
La Policia va detenir la setmana passada tres homes d’entre 30 i 47 anys per presumptament agredir a dones. Tots coneixien a les agredides, ja que eren parella de les víctimes. Una agressió va ser a Escaldes-Engordany i a l’altra a Andorra la Vella on, segons informa el cos policial, els presumptes agressors van exercir violència física. A més, en un dels casos la víctima va afirmar haver patit maltractament psicològic a través d’insults. El tercer detingut es va produir a Encamp. En el balanç policial, els agents van constatar que, en aquest cas, l’home, a banda d’agredir la seva esposa, també va enfrontar-se amb el seu pare, de 55 anys, que hauria intentat evitar els fets.