Diverses empreses que es dediquen a la fabricació d’aparells per a la regulació i control del trànsit duran a terme durant la primavera d’aquest any una prova pilot per esbrinar de quina manera els nous avenços tecnològics es poden aplicar a la realitat de les ciutats.
Per començar, la iniciativa, impulsada per Mobilitat de la mà de l’empresa d’Aplicacions Electròniques de Regulació i Control (AERCO), traslladarà a una de les cruïlles més transitades del Principat d’Andorra un semàfor que no només ajudi a millorar la visibilitat de la senyalització, sinó que també contribueixi a facilitar la mobilitat de les persones amb discapacitats visuals.
A part de l’avisament acústic del qual disposen els semàfors del país, Mobilitat afegirà a més un altre senyal acústic per indicar la proximitat del giny, que sonarà mentre el semàfor estigui en vermell per als vianants. «Quan l’invident arriba», explica el director de Mobilitat, Jaume Bonell, en declaracions a l’ANA, «localitzarà amb un so determinat on està el polsador». El polsador també patirà modificacions, canviant el clàssic botó per un mecanisme tàctil i afegint a través del sistema Braille el nom de la travessera.
A aquestes novetats també s’hi afegiran il·luminacions lumíniques extra per als vehicles, tant a la carretera com al bàcul semafòric. Les senyalitzacions complementaran les bandes ja existents a tocar de les voreres, com al carrer de la Unió o a la plaça de la Rotonda.
A més a més, la nova senyalització estarà «cèntrica» i «en una cruïlla que suporti més trànsit», afirma Bonell, que alhora diu que «no costarà ni cinc». S’ha de tenir en compte que Mobilitat va contactar amb les empreses involucrades durant la fira Trafic 2019, celebrada el mes de setembre a Madrid i centrada en la mobilitat segura i sostenible. «És una demostració tecnològica de diferents empreses tecnològiques», afegeix Bonell.
Un altre punt que comenta Bonell és la mobilitat a peu. Concretament, es refereix al tancament del trànsit de l’eix comercial va fer que la imatge de les avingudes Meritxell i Carlemany hagi canviat, sobretot en les temporades amb més afluència de turistes, quan s’omple de gom a gom. A més a més, convé ressaltar que la propera via que es va estudiar tancar és l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià de Lòria, tot i que es preveu que es faci de manera ocasional. «Més enllà de pacificar el trànsit dins la població, crec que és una bona mesura», consdiera el cap de Mobilitat, ja que «dona protagonisme al vianant i a les zones d’esbarjo i de tranquil·litat». La mesura tampoc afectaria el gran percentatge del trànsit general, ja que la majoria «condueix per l’avinguda Francesc Cairat».
Amb tot, per a Bonell és necessari encara una tasca pedagògica vers als ciutadans, ja que «fins ara hem pensat en regular els vehicles a través de la llei de circulació». Des de Mobilitat són conscients dels tipus de comportaments, però «encara no s’hi ha incidit». No obstant, sí que es va començar a altres ciutats europees, on ja hi ha establertes sancions per no respectar les lleis de circulació. En aquest sentit, obre la porta a, en un futur, «haver de regular sobre aquestes conductes».