Afers Exteriors recomana a tots aquells ciutadans que hagin viatjat durant les últimes setmanes a la Xina es posin en contacte amb el telèfon d’emergències consulars o que facin servir el registre de viatgers disponible al web del Govern. Així ho transmetia ahir el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Jover també feia extensible aquesta crida a tots aquells andorrans o residents que tinguin pensat viatjar al país asiàtic durant els pròxims dies.
«Segurament els ciutadans no són conscient de la importància que té aquest registre, no tan sols ara amb el coronavirus sinó amb els viatges habituals que puguin desenvolupar a l’estranger», assegurava Jover, i afegia que «és una eina molt útil per al Govern en cas que hi hagi algun esdeveniment sobrevingut en el país on siguin perquè podem identificar els ciutadans que hi són i activar la xarxa diplomàtica que tenim per poder ajudar a aquestes persones». Malgrat que no és obligatori notificar els viatgers a l’estranger, el Govern feia una petició explícita a la ciutadania per a que utilitzi aquesta eina.
Protocol més específic /
El ministeri de Salut també va comunicar ahir al Govern que està dissenyant protocols d’actuació específics per al coronavirus xinès, a més dels que ja té establerts en cas d’una malaltia infecciosa i dels que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Jover: «El registre de viatgers és una eina molt útil per al Govern en cas que hi hagi algun esdeveniment sobrevingut»
Tal com va explicar el ministre portaveu, «el ministre de Salut, Joan Martinez Benazet, va detallar-nos les accions que s’estan duent a terme i de la situació en que es troba Andorra. Així ha relatat que des de l’inici de l’alerta, les autoritats sanitàries han procedit a informar als professionals de la salut i s’han recordat les mesures d’actuació davant la sospita d’un cas seguint els protocols establerts».
Jover confirmava que «s’està treballant en protocol sanitari específic d’actuació» que inclou algunes mesures com l’aïllament de sales hospitalàries per acollir possibles casos de contagi. El pla mèdic l’està desenvolupant el Consell Assessor sobre la Patologia Infecciosa, el grup d’infeccions nosocomials del SAAS i tècniques de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. Aquest grup tècnic, que també es va reunir ahir, anirà actualitzant i adaptant els protocols vigents, segons les recomanacions de l’OMS, i son els responsables de coordinar les actuacions entre els diferents actors sanitaris.
«Tots els protocols tenen l’objectiu de mantenir limitat el risc de contagi» i en el cas que hi hagi una sospita de coronavirus s’activarien immediatament les accions dissenyades pel Govern, puntualitzava el ministre portaveu. En aquest sentit, Jover va admetre que l’equip ha de revisar i actualitzar la informació adreçada a la ciutadania disponible als webs de Salut i d’Afers Exteriors.