El conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, va emplaçar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a un debat televisiu sobre la instal·lació d’un laboratori P3 a la parròquia ordinenca. Dolsa, que va demanar explícitament no mencionar Grifols, ja que «no tinc res en contra» de la farmacèutica, va assenyalar que no es tracta d’un tema «econòmic o polític», sinó que és una qüestió de «salut pública». «S’estan dient moltes falses veritats i la maquinària del Govern que utilitza recursos públics per amagar aspectes importants no és la mateixa que tinc jo, que ho pago tot de la meva butxaca», va manifestar el conseller, tot assegurant que el director de la televisió pública ja li ha promès que «està a la nostra disposició» per fer el debat. I va afegir: «Algú ho ha de parar o, com a mínim, intentar mostrar la veritat al poble» perquè «ells [el Govern] poden explicar el que vulguin, però que Benazet no vagi dient que soc un populista i un intoxicador». A més, va considerar que, un cop realitzat el debat, s’hauria de convocar un referèndum vinculant, si bé va reconèixer que tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el ministre de Salut ja han avançat que no es farà.
Cal recordar que Dolsa s’ha mostrat contrari al centre de recerca en immunologia des que l’Executiu va anunciar la seva arribada al país. De fet, a mitjan setembre el conseller va presentar un recurs administratiu contra el cap de Govern i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en què els acusava d’abús de poder per haver signat el pacte de socis abans que el Consell General aprovés la legislació escaient. Així mateix, apuntava que es vulneraven els principis d’igualtat entre ciutadans i els de concurrència i publicitat, entre altres. El recurs, però, no va prosperar i el passat mes de novembre el gabinet jurídic del Govern comunicava a Dolsa que no l’admetia a tràmit. Segons va apuntar, «en la carta se’m informava que per la meva condició de conseller de l’oposició al Comú d’Ordino no estic legitimitat per posar un recurs d’aquestes característiques i em pregunto: si jo, que he estat escollit democràticament per vetllar pels interessos de la parròquia no estic legitimitat, a qui li pertoca?». En qualsevol cas, la missiva donava l’opció a Dolsa d’acudir a la via judicial. Una opció que no ha desaprofitat i ahir va fer oficial que ja ha anat a la Batllia per demanar la suspensió de l’acord entre el Govern i Grifols.
Pressupost pel 2022
Dolsa va fer aquestes declaracions en la roda de premsa posterior al Consell de Comú que es va celebrar a Ordino per aprovar la revisió del marc pressupostari i el pressupost pel 2022. Un text que el conseller de X’Ordino considera «injust», ja que contempla una partida per la qual es pot sancionar els consellers que no acudeixin a totes les comissions. «No és un pressupost equitatiu perquè mentre els membres de la majoria només han d’anar a tres comissions per persona, jo, que estic sol, n’he d’anar a 10 i això és pràcticament impossible». Per aquest motiu, va donar a conèixer a la resta de la corporació que a partir de l’1 de gener només assistirà a les comissions que creu més importants, com la de Finances, la d’Obres Públiques i la de Turisme». De la resta, va puntualitzar, «m’informaré a través de les actes» i «si tinc algun dubte, trucaré el president de la comissió». La justificació no va convèncer el cònsol major, Josep Àngel Mortés, que va recordar que els consellers tenen l’obligació d’assistir a totes les comissions i va avisar Dolsa que si no ho compleix, se’l sancionarà. Ell, per la seva banda, va respondre que aleshores posarà un recurs «on toqui» i va reiterar que no és al comú pels diners i, per tant, no el preocupa que li descomptin una part del seu salari.
Pel que fa a la resta del pressupost, es preveuen uns ingressos d’11,2 milions d’euros i una inversió de 2,9 milions, xifra que suposa un 5,39% més que el 2021. La consellera de Finances i Pressupost, Maria del Mar Coma, va explicar que s’aposta per fer més inversions en les persones, el medi ambient i la salut en lloc de per noves infraestructures. En aquest sentit, va destacar la promoció i subvenció del bus parroquial i les últimes millores en el centre esportiu. Respecte al segon, Dolsa va destacar que la inversió dels últims anys és «desmesurada» i va afirmar que molts dels usuaris del CEO ni tan sols són de la parròquia. «No soc parroquialista, però cada comú ha d’aportar diners per als seus ciutadans i, potser, es podria parlar amb les cònsols de la Massana», va proposar, tenint en compte que la parròquia veïna no té un centre esportiu públic, de manera que bona part dels seus habitants es desplacen fins a Ordino per anar al gimnàs.
Entre les inversions previstes, Coma va posar en relleu les destinades a la via pública, especialment la impermeabilització i el condicionament del parc de la Covanella i la remodelació del nucli antic del poble. Quant a l’endeutament, es calcula un retorn d’un milió d’euros del préstec existent, se’n podria contractar un de nou per un import de mig milió d’euros i el total podria fregar els 12,7 milions d’euros, arribant al 110,15% del sostre d’endeutament.