Search
Close this search box.
Lídia López

Kattia Juárez

Enginyera i apassionada de la cuina

Vull aportar alguna cosa més que ensenyar els plats que cuino

La Kattia Juárez és natural d’El Salvador i viu a Andorra des del 2018. És enginyera i directora de sostenibilitat a la Federació Internacional de Motociclisme i fundadora de Win and Green Consulting, però la gent la coneix per la cuina. En concret, té un perfil a Instagram anomenat Andorra Cooking Spot, on comparteix les seves receptes.
 
–A què està dedicat Andorra Cooking Spot?
–A mi m’apassiona molt la cuina, i es pot dir que vaig passar la infantesa entre els fogons d’unes àvies cuineres, i també amb la meva mare. El perfil el vaig crear el 2018 quan el meu marit es va posar malalt d’un càncer de còlon. Tan aviat com vam saber de la seva malaltia, vam elaborar un pla de vida que incorporava la part mèdica, i també l’alimentació, l’espiritualitat, i altres. Va ser aleshores que vaig començar a compartir amb la gent el que jo cuinava per ensenyar un estil de vida orientat a consumir aliments molt sans. Afortunadament, el meu marit es va curar, però vaig seguir dedicant-me a aquest perfil, amb la idea de crear un vincle entre l’Amèrica del Sud i Europa a través de la cuina, acostant la mediterrània i la llatinoamericana. I més endavant, va arribar la pandèmia i el confinament, i tots ens vam tornar més cuinetes, cosa que em van permetre fer més contingut i vídeos en directes, i vaig veure que hi havia un espai per educar una mica a la gent al voltant de la gastronomia sostenible. És a dir, la intenció és aportar alguna cosa més que ensenyar els plats que cuino.

–Com influeixen els productes de temporada i de proximitat en la cuina sostenible?
–La cuina sostenible es basa a satisfer les nostres necessitats conservant els recursos per tal que les generacions futures també puguin gaudir-los. Els productes que tenen a veure amb la gastronomia són peribles, i si els explotem massa, tindran un final. En aquest punt hi té molt a veure el consum de productes ecològics, és a dir, que són respectuosos amb el medi ambient. A mi m’agrada molt promocionar l’ús dels productes locals, quilòmetre zero o de proximitat, que incorporen les tres esferes de la sostenibilitat: que no tenen impacte en l’entorn, i pels seus beneficis socials i econòmics. I a més, també hi entra la divulgació del menjar tradicional de la zona i pel consum de productes de temporada. 

–Quins considera que són els millors aliments dels Pirineus?
–De productes pirinencs n’hi ha una infinitat. Hi ha molts vegetals, i fa poc temps, vaig conèixer la xicoira. A l’octubre hem tingut els bolets, que també van acompanyats de tota la tradició d’anar-los a collir. I cal destacar els productes artesanals com melmelades, la xarcuteria i els formatges.

–Ens pot recomanar algun plat per preparar de forma sostenible en aquesta època?
–El trinxat és un plat deliciós i per excel·lència als Pirineus al que es poden incorporar productes de proximitat. I per aquestes setmanes de final de la tardor i inici de l’hivern, són excel·lents plats com la sopa de carbassa, la crema de castanyes o els caldos. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu