Search
Close this search box.

El transport públic de viatgers perd un 42% dels ingressos per la Covid

Els serveis més afectats durant l’any 2020 han estat les línies internacionals i la tour operació

El transport públic de viatgers d’Andorra va perdre un 42,22% dels ingressos l’any 2020 en comparació amb els assolits el 2019, passant de 22,1 milions d’euros a 12,7. Així es desprèn de l’informe elaborat entre la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i l’Associació de Transports Públics de Viatgers d’Andorra (ATVA), presentat ahir, i mitjançant el qual van posar en relleu que, tot i la dificultat, han pogut mantenir el servei. «Malgrat que es tracta d’una afectació important, el sector ha resistit la crisi de la Covid-19 i ha seguit oferint el seu servei», va destacar el gerent de la patronal, Iago Andreu, que també va precisar que «la davallada global de facturació és del 42%, però hi ha dues àrees per sobre d’aquesta xifra: les línies regulars internacionals i el discrecional de tour operació». En aquest sentit, cal posar en relleu que les línies internacionals van perdre el 2020 un 55,99% del seu volum de negoci –3,1 milions respecte dels 7,1 de l’any anterior–, i el menyscapte de la tour operació va ser del 46,19% –el 2019 van ser 1,8 milions i el passat poc menys d’un milió–. I és que, ambdós serveis es van veure directament impactats per les restriccions de mobilitat amb l’estranger que es van establir per la pandèmia.

Amb una xifra similar a la mitjana, les línies regulars nacionals i comunals van recaptar un 40,69% menys el 2020, passant de 7,1 milions a 4,2. I amb xifres menors, l’ingrés pel transport d’equips esportius es va reduir en un 36,06%, en un 29,38% va davallar el transport escolar, i la resta de serveis discrecionals i altres van baixar en un 24,68%. No obstant això, Andreu va recalcar que les línies regulars i el transport escolar, «tenen mecanismes de compensació que ajuden a mitigar la davallada» tot i puntualitzar que «ni de bon tros la cobreixen».

Un altre aspecte que el gerent de la CEA va destacar va ser que el sector ha aconseguit «mantenir, en línies generals, les plantilles», indicant que hi va haver «un cert consum dels ERTOs a la primavera i a l’estiu del 2020, però quan s’ha reprès l’activitat, l’ús d’aquestes figures ha quedat molt reduït», fins al punt que «el sector comença a tenir problemes per trobar personal», una problemàtica que va qualificar de «transversal en l’economia andorrana».

Canvi d’hàbit

En qualsevol cas, Andreu va manifestar que «seria un error circumscriure l’afectació al confinament de la primavera» perquè les restriccions i normatives s’han mantingut al llarg dels mesos, a banda que s’ha produït un canvi d’hàbits en els usuaris que afecten el seu consum: «Hi ha hagut un auge de l’ús del vehicle privat respecte del col·lectiu, segurament perquè en el moment més dur de la pandèmia, van agafar por». «És una por no fonamentada perquè s’ha demostrat que és segur: no ha suposat cap brot ni augment de contagis», va recalcar el gerent de la patronal, que també va posar l’accent en la importància del transport públic en l’assoliment de la sostenibilitat i de la descongestió del trànsit. «El sector ha de jugar un paper molt important els pròxims anys: la racionalització de la mobilitat a Andorra passa per l’ús del transport públic», va sentenciar Andreu.

En qualsevol cas, el gerent de la CEA es va mostrar reticent a fer perspectives de cara al resultat d’enguany, defensant que «les sensacions poden ser enganyoses», tot i declarar que «evidentment, hi ha una represa de l’activitat a Andorra, però s’haurà de veure amb totes les consideracions que té». En aquest sentit, la CEA i l’ATVA van convenir a repetir l’estudi amb les dades del 2021 per recollir totalment l’afectació del coronavirus al transport públic. Una afectació, la del 2020, que la CEA ja ha presentat al Govern.

L’informe ha estat elaborat a partir de les dades de les sis empreses que integren l’ATVA: Coopalsa, Cooperativa Interurbana, Hispanoandorrana, Montmantell, Nadal i Novatel, i que representen més del 85% del sector. A la presentació també hi van assistir el president de la CEA, Gerard Cadena, i el president de l’ATVA, Gabriel Dallerès. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu