Search
Close this search box.
Carmen Salas

Arely Hernández

Activista mediambiental i fundadora de l'Associació Rafaeles Edèn

Donar una altra oportunitat a la roba ajuda a cuidar la natura

Hondures és el país més perillós del món per ser activista ambiental. Arely Hernández ho sap massa bé, ja que el seu pare va ser assassinat al 2004 per defensar el seu projecte de preservació de la natura hondurenca, Rafaeles Edén. Com a conseqüència la resta de la família va haver de fugir. Ella, després de passar per Barcelona, fa tres anys que viu a Andorra, on a més d’estudiar Ciències Ambientals (UNED), fa poc ha creat l’Associació Rafaeles Edèn (@rafaeleseden_andorra), per continuar difonent el projecte familiar.

Per què va crear l’associació?

Per donar a conèixer el projecte de protecció de la natura que van crear els meus pares fa més de 40 anys al nord-est del país. Són 600 hectàrees de bosc verge que preservem de la tala d’arbres, l’agricultura agressiva, i de les empreses que destrueixen el medi ambient. Els meus pares hi estaven molt compromesos i jo i els meus germans continuem lluitant pel seu llegat.

Suposo que aquest és el motiu de participar al recuperat Vide Dressing.

Exacte. Però a més de donar a conèixer el projecte haig de dir que també ens resulta interessant participar perquè la idea de donar una altra oportunitat a la roba va en la mateixa direcció. D’aquesta manera posem el nostre granet de sorra per no fer més llarga la llista de conseqüències negatives de la industria de la moda en el medi ambient.

I a què es destinaran els fons recaptats?

Al desenvolupar petits projectes a Rafaeles Edén, a Hondures. Ara mateix tenim un d’apicultura amb el qual volem demostrar als locals que no cal destruir l’ecosistema per ser productius i guanyar-se la vida. Que hi ha activitats econòmiques més sostenibles. Nosaltres fem una prova pilot, però l’objectiu és que després la idea s’estengui fora d’ella. A més, estem intentant implantar el sistema silvopastoril entre els ramaders i aconseguir així diversificar les activitats econòmiques. L’educació també és molt important i per això al 2018 vam crear una escola de primària ubicada a 15 minuts del projecte per impartir un ensenyament ambiental.

No deu ser fàcil.

No. D’una banda, el projecte i el que simbolitza molesta, i d’una altra, tot i que a nivell internacional la preocupació mediambiental ha crescut molt, a Hondures, en general, i a les zones rurals, en particular, encara costa molt fer-ho entendre. No és una tasca fàcil, encara és molt perillosa perquè allà la vida no té gaire valor, però no defallim. De fet, ara un dels meus germans, que és enginyer agrònom, està encapçalant el projecte allà. I la resta de la família hi donem suport i recolzem totes les accions des de l’estranger.

I a més de participar al Vide Dressing, qué més fan des de l’associació?

Fem activitats de conscienciació i promoció ambiental a Andorra, però també per a Andorra, ja que és un país on la natura també és molt important. Fem recollides col·lectives de brossa, com ara burilles, per netejar les muntanyes.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu