El Consell General va aprovar ahir la modificació de la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà per donar resposta a la creixent necessitat de mà d’obra qualificada en certes professions al Principat. El principal element a destacar és la creació d’una nova via de titulació i formació al país, la Formació Professional Inicial (FPI), a la vegada que es fan reajustaments de durada i de competències d’altres titulacions com el Batxillerat Professional o la Formació Professional.
Així mateix, el nou FPI és remarcable pel fet que s’adreça a joves que han acabat la segona ensenyança, però en casos on el centre ho justifiqui, s’hi podran adreçar alumnes després d’haver finalitzat el tercer curs. És a dir, que dona una via evitar l’abandonament escolar abans de finalitzar la formació obligatòria.
En la mateixa sessió, l’hemicicle també va debatre i aprovar la Llei de creació del Marc andorrà de qualificacions, englobat a la iniciativa europea Bolonya, adreçat a l’homogeneïtzació dels estudis arreu d’Europa, i conseqüentment, per validar les titulacions als diferents països. Així, segons va exposar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, «facilitarà l’equiparació de les formacions d’Andorra en l’entorn internacional».
D’altra banda, la ministra també va defensar que aquesta eina «ha d’ajudar als professionals a definir els plans», a banda que «servirà per definir noves polítiques i capdavanteres en educació».
Per últim, el Consell General també va convenir considerar la Proposició de llei de taxes de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (Aqua), que la ministra va justificar pel fet que aquest ens té cada vegada més feina i com una via més per obtenir recursos.
Per tot, i tenint en compte la unanimitat en l’aprovació dels tres punts, Vilarrubla va declarar que «hem de felicitar-nos pel consens en la importància de l’educació pels joves del país», i va afegir que «que es dediqui tant de temps a parlar al Consell General de l’educació diu molt del país».