El sector hoteler confia en la temporada d’estiu per poder-se recuperar d’aquests 20 mesos sense pràcticament activitat. L’objectiu es troba ara a partir del mes de juny després de donar per perduda la Setmana Santa amb la decisió de les autoritats catalanes de mantenir la mobilitat restringida amb el Principat. Així doncs, com va explicar Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera (UHA), tenen l’esperança que en el període estival es pugui recuperar finalment la mobilitat i que «tot i no ser normal, sigui un estiu amb la mobilitat que toca perquè si no tindrem un problema». Per aquest motiu des de l’UHA esperen que les dades epidemiològiques millorin amb les vacunacions i que no arribi una quarta onada, ni a Andorra ni als països veïns, que acabi amb tota possibilitat de sobreviure pel sector que, el dia d’avui, només compta amb les ajudes que es van aprovar ahir fins al 30 d’abril.
A més a més, tant l’UHA com l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) coincideixen en el fet que si no es pot recuperar la mobilitat en els vuit dies de Setmana Santa, però després hi ha una obertura sense «tancaments intermitents», com ha passat fins ara, «endavant». Però, si es perden aquests dies de vacances i, posteriorment, l’executiu català decideix donar accés a Andorra el dia 9 d’abril per tornar a posar restriccions el 15, «doncs millor no fer-ho», segons Pujol. De la mateixa manera, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, va expressar que «si es pot obrir que sigui amb una continuïtat major i no amb aquests daltabaixos».
Aleshores, tot i tenir confiança perquè a mitjans o finals d’abril es torni a obrir el pas als turistes catalans, des del sector són conscients que la taula de treball establerta entre la Generalitat i el Govern pel dia 6 d’abril, amb l’objectiu de valorar l’evolució de la pandèmia, comportarà molt probablement un no aixecament de les limitacions que impedeixen als ciutadans catalans venir fins al Principat, «com ja va passar a Nadal», va argumentar Pujol. En relació amb la decisió presa pel govern català sobre mantenir el tancament per Setmana Santa, Ruiz va indicar que sembla que «la Generalitat no té la mateixa corresponsabilitat amb Andorra que la que tenim nosaltres amb ells» i que, al cap i a la fi, «no per esperat és menys dur».
Pel que fa a les reserves que tenien previstes per aquest període vacacional, aquestes ja han començat a caure i si se situaven en un 13% d’ocupació ara es troben en un 9%, va informar el director de l’UHA que va qualificar de «trista» la situació que estan vivint amb uns 13 hotels en funcionament i al mínim. En aquests moments només es pot treballar amb turista francès i «algun espanyol que s’escapa», va indicar Pujol, la qual cosa «és insuficient».
Noves mesures HUT
Els habitatges d’ús turístic (HUT) van ser inclosos en la modificació de la llei de mesures urgents per fer front a la Covid-19 per allargar un mes els descomptes al lloguer comercial pels sectors més afectats realitzat pel Govern i que va aprovar el Consell General dijous. En justificació d’aquesta addició dels HUT el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va explicar que «es feia necessari donar una resposta particular i també pels habitatges d’ús turístic». Tanmateix en el debat en el Consell General, Gallardo va respondre a la pregunta del conseller general de Terceravia + Unió Laurediana + Independents Joan Carles Camp que «si no s’havia integrat abans als HUT» era perquè «hi havia arguments jurídics que no ho permetien» i que «el Govern li ha explicat als empresaris dels HUT». En aquesta línia, el president de l’AEAT va comentar que, si bé eren conscients que existia un informe jurídic, la realitat és que «mai l’hem pogut veure». Únicament se’ls hi ha mostrat per la pantalla de l’ordinador en una videotrucada durant el confinament. Malgrat tot, Ruiz celebra aquesta «assimilació» als locals comercials perquè això «és l’important».