La Yolanda Font porta 40 anys com a servidora pública a l’Administració durant els quals ha passat per diversos departaments com immigració, salut o medi ambient fins recalar a Protecció Civil, fa 12 anys. Sent com és una dona d’acció, s’encarrega de planificar la formació en prevenció de riscos de la població i de les escoles del país a més d’ajudar en la coordinació de serveis en situacions d’emergència, entre d’altres.
Quines son les seves funcions?
Principalment m’ocupo de les tasques d’informació, sensibilització i formació perquè la població sàpiga on viu, quins riscos naturals hi ha i què pot fer per evitar posar-se en perill.
Què és el que més li agrada de la protecció civil?
La part de creació de projectes nous projectes, i també la part de comunicació, fer coses per la canalla m’agrada molt. Sóc una persona més d’acció que de fer informes.
Com sorgeix el projecte d’informació i sensibilització a les escoles?
Al 2012 vam començar a coordinar aquest projecte que agrupa tallers de primers auxilis i prevenció, que ja feien per separat Creu Roja i Bombers per sensibilitzar dels riscos del país al jovent. A més, vam incloure un taller d’actuació en cas d’allau que feia l’escola francesa. El Centre d’Estudis de Neu i Muntanya d’Andorra (CENMA) i la Creu Roja Andorrana van elaborar els temaris.
Sembla un curs força complet.
No hi ha cap igual a Europa integrat a les escoles. La mida del país ho permet però es pot fer per la bona predisposició del Ministeri d’Educació, dels centres formadors (CENMA, Bombers i Creu Roja) i d’altres col·laboradors com el Servei Meteo.
Com s’organitza i a quines edats s’imparteix?
El curs, que té dues modalitats segons el centre sigui escola andorrana o no, està estructurat en tres blocs. Al primer, impartit als alumnes de 10 i 11 anys de les escoles no andorranes, es fa un taller sobre primers auxilis i un taller d’allaus; al segon bloc, els alumnes de 13 i 14 anys de l’escola andorrana fan un taller d’allaus, un sobre prevenció d’incendis i un de primers auxilis. A més, volem que siguin conscients de la importància de l’autoprotecció. Els ensenyem a preparar una motxilla d’emergència amb objectes essencials amb una autonomia de 72 hores.
Quins és l’objectiu?
Aconseguir que tota la canalla quan surt de l’escola tingui coneixements de primers auxilis, de riscos naturals, i en matèria d’incendi.
En què consisteix el taller de nivologia?
Es fa a les estacions d’esquí, que cedeixen l’espai, i l’imparteixen un pister, un bomber i un membre de la Creu Roja. Als alumnes se’ls explica la importància de conèixer l’estat de la neu quan es puja a la muntanya i a saber actuar si es produeix un allau.
El taller de nivologia i actuació en casos d’allaus durarà fins a finals de març.