El Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra (COEA) considera que l’any 2021 que tot just hem encetat ha de ser l’any de la diversificació econòmica del país. Així ho va expressar la degana del COEA, Neus Cornella, en declaracions a EL PERIÒDIC: «A Andorra serà molt important aprendre a fer un esforç per diversificar la nostra economia per poder superar el 2021 amb nota». Va afegir, en la mateixa línia, que «això és factible, però tot dependrà de la voluntat que tingui el Govern de fer un esforç. Fins al moment, des de l’Executiu s’ha treballat més a curt termini per contenir els efectes socials i econòmics de la pandèmia, i amb raó, però ara toca veure realment quin pas s’ha de tirar endavant per no centrar-nos tant en les activitats tradicionals del país. S’ha de pensar quines decisions s’han de prendre si la situació no millora, perquè si no, pot ser que arribi un moment en què ens hàgim de plantejar si podem aguantar l’endeutament global. És important que hi hagi ajudes del Govern com la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o la Reducció de la Jornada Laboral (RJL), però cal revaluar-les continuament perquè no esdevinguin un cost a mitjà i a llarg termini que no puguem assumir». Cornella va afegir també que la recent adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) «podria ajudar en cas que les coses no anessin bé i l’endeutament fos insostenible, però cal buscar aliances amb prestadors de darrera instància per assegurar la supervivència. Cal tenir en compte que la capacitat d’assistència que té Andorra és limitada, almenys en termes de valor absolut, perquè està vinculada a l’aportació del país».
En la mateixa línia, va expressar que el concepte de normalitat econòmica «que enteníem fins ara s’haurà de revisar» tenint en compte la possibilitat que aquest virus sigui previ a qualsevol altra amenaça que pugui fer trontollar el sistema: «En l’àmbit global, ens haurem d’enfrontar a nous models i per això el paradigma del model econòmic canviarà. Per començar, la normalitat anirà acompanyada de cribratges i de vacunes, i això, ja de per si, és una restricció». Sobre la diversificació, Cornella va afegir que un dels factors que la impulsaria és la construcció d’un aeroport internacional al país: «Ens permetria connectar amb destins diferents i el model econòmic es veuria diversificat. Aniríem més enllà de França i Espanya. L’aeroport l’associo a grans àrees econòmiques que permetrien establir relacions més fàcilment amb el Sud-est asiàtic, amb Sud Amèrica i amb els Estats Units».
Per posar les afirmacions en qüestió en context, Cornella va fer referència a la influència sobre Andorra de l’evolució del PIB als països veïns: «El 2019 l’economia andorrana va tenir un creixement del PIB de l’1,8%, però la tendència es va veure interrompuda per la pandèmia. El Fons Monetari Internacional (FMI), pel 2020, estima que la caiguda del PIB a França se situï al 9% i a Espanya, al voltant de l’11%. Per tant, amb aquestes estimacions, tot fa pensar que el descens de l’indicador al Principat dependrà dels països veïns». També va explicar, però, que les previsions de l’FMI sobre el creixement del PIB en l’àmbit global se situen al torn del 5,5%: «Això seria una bona notícia». També va apuntar que el coronavirus ha posat de manifest que tots els països que tenien una economia que depenia molt del sector turístic, «com seria l’economia andorrana», s’han vist molt afectats per la pandèmia i va afegir que «en l’àmbit global, els sectors que han sofert un impacte negatiu en els seus resultats són, precisament, aquells que es vinculen al turisme com serien l’hoteleria, la restauració, les agències de viatges i el sector aeri». Per altra banda, va destacar l’auge de les empreses tecnològiques durant el mateix període de temps: «Hem vist que empreses com Microsoft, Apple, Amazon, Tesla, etc. han obtingut els millors resultats de la seva història».
La degana del COEA també va expressar que l’activitat del sector durant l’any 2020 ha estat induïda i lligada a les conseqüències de la pandèmia, però que «en l’àmbit global, estaria estabilitzada». Tot i això, va opinar que «comencem el 2021 amb previsió que hi hagi una disminució de l’activitat. Crec que el que passarà és que tindrem una disminució del volum de facturació perquè molts projectes s’aturaran en previsió de com evoluciona la situació». En aquest sentit, va considerar que per tal que l’economia andorrana es comenci a recuperar, cal estar atents a l’evolució de la vacuna contra la Covid-19 però també de les soques tan britànica com sud-africana: «Penso que es tardarà un temps encara perquè l’economia es comenci a recuperar perquè caldrà veure el resultat que hi haurà de cara a la immunització col·lectiva. Això passarà quan hagin vacunat a tothom i quan es tingui la certesa que la vacuna és efectiva. També caldrà veure quina incidència tenen les noves soques que poden posar en dubte el fet d’aconseguir la immunització col·lectiva. Els dubtes sobre el que vindrà són importants. La represa de l’activitat econòmica dependrà molt del resultat de la carrera entre les mutacions del virus i les vacunes. També dependrà de la capacitat que tingui cada país per establir mesures que ajudin a la recuperació dels sectors que estan més afectats».