L’Inka Bellés és la cofundadora d’Escape Andorra, una empresa especialitzada a crear experiències escape room, ambientades en Andorra amb un vessant d’aprenentatge sobre la cultura i natura del país.
–En què consisteix un escape room? Hi ha molts al país?
–Els escape rooms convencionals solen ser a l’interior, i es basen en el fet de presentar una problemàtica i a través d’anar resolent diferents enigmes s’ha d’arribar a la solució. A Andorra hi ha bastants, però cadascun és diferent en la temàtica.
–En què es diferencia el seu dels altres?
–Els jugadors del nostre escape room estan acompanyats en tot moment per dos personatges entranyables que són lo Quico i la Manela. A més a més, es fa a l’aire lliure que és un fet quasi únic al país i també per aquest caire cultural i d’aprenentatge que l’hem volgut donar.
–Quina és la temàtica i per què es va decidir per aquesta?
–El nostre escape room es diu Sornàs 1930 i està ambientat en aquell indret i en aquella època. Ens vam decidir per aquesta temàtica perquè ens encanta el tema històric de l’Andorra rural i pensem que és una bona iniciativa per donar a conèixer a la gent local i al turisme que pugui venir més tard, aquesta forma de viure que ha estat instaurada durant molts segles al país.
–Quina va ser la motivació per crear Escape Andorra?
–Les creadores d’Escape Andorra som guies de muntanya i a causa de la situació actual, el turisme forà s’ha vist molt ressentit, però el local ha pujat. La gent d’Andorra ha començat a tenir més interés a visitar el seu propi país, tant en l’àmbit de la natura com culturalment.
–És el primer escape room que organitza? Té més pensants?
–Sí, és el primer que creem, però ja hem començat a crear més jocs. Un d’ells està adaptat més per a públic infantil i la resta, com el que tenim ara, per a públic general. Estem pensant en diferents temàtiques, però sempre relacionades amb el patrimoni natural i cultural que tenim a Andorra.
–És molt difícil per a una persona que no hagi fet mai un?
–És apte per a tothom, tant per a la gent que ha fet molts, com pels que no hagin fet mai cap. Hem tingut persones que han vingut i portaven uns 200 jocs i que s’ho han passat molt bé i també han vingut jugadors que s’estrenaven i han gaudit igual. Això és perquè els enigmes a solucionar són molt diferents entre ells, tenim una varietat molt gran.
–Com es gestionar una experiència així en època de pandèmia?
–No és una activitat que sigui per a grups grans, com a màxim és per a sis persones. A més a més, que sigui a l’aire lliure ens ajudar molt i la mascareta és obligatòria durant tota l’experiència.