David Macià, CFA (Chartered Financial Analyst), és director d’Inversions i Estratègies de Mercat de Crèdit Andorrà Asset Management, la gestora del Grup Crèdit Andorrà. Des d’aquesta posició coordina els recursos a les gestores del Grup a escala global, i la confecció de l’estratègia i el posicionament de Grup en mercats financers. També gestiona la gamma Active Allocation, quatre fons d’àmbit global que intenten cobrir els diferents perfils de risc.
–En quina situació es troben els mercats financers actualment?
–El 2020 ha estat un any molt estrany. El març passat van haver-hi caigudes violentíssimes, però seguides de pujades igualment violentes. En unes poques setmanes s’havia recuperat tot. De fet, hem tancat un any molt bo pels actius financers, tot i estar en mig de la tercera onada de la pandèmia. Els mercats són mecanismes de descompte, importa menys el que està passant que el que es creu que passarà. Quan predomina el pessimisme, es ven tot sense criteri. Això era el que passava el març passat. Quan abunda l’optimisme, aleshores es cometen excessos.
–Arran de la pandèmia, s’han generat oportunitats d’inversió?
–Durant la primera fase de la pandèmia hi va haver oportunitats magnífiques. Tot queia i vam poder invertir en actius sensacionals, que poden resistir la pandèmia sense problemes, a preus extremadament atractius. El problema és que la velocitat de la revalorització posterior fa menys evidents les oportunitats. La pandèmia ha posat en evidència la revolució tecnològica en la qual estem immersos. El procés de digitalització de l’economia s’ha accelerat. Ha servit per fer més palesa la diferència entre els guanyadors i els perdedors seculars d’aquest procés. Tot el que sona a noves tecnologies ha pujat moltíssim.
–Quines són les projeccions generals del sector de cara al 2021?
–Pels inversors aquest 2021 és un dels anys més reptadors en molt de temps. Els tipus tan baixos deixen poca alternativa als inversors, i a més confien que els bancs centrals seguiran rescatant els mercats al més mínim problema. Hi haurà una forta recuperació econòmica a mesura que es pugui recuperar la normalitat postpandèmia. El problema és que molt de l’anterior ja està reflectit en els preus actuals. Si no som curosos a l’hora d’escollir on invertim, correm el risc de comprar massa car.
–Per quan es preveu la recuperació econòmica?
–En l’àmbit del sector industrial, la recuperació ja està en marxa. El sector serveis depèn de què es pugui retornar a la normalitat i es suspenguin les restriccions a la mobilitat que hi ha arreu. Això darrer depèn bàsicament de la saturació hospitalària. Els governs, per descomptat, han de prioritzar la salut pública, però han de balancejar-ho també amb el dany econòmic que es causa. Un cop s’hagi vacunat a la població més sensible i mentre l’ocupació hospitalària sigui raonable, el lògic és pensar que es començarà una reobertura econòmica, aquest cop ja definitiva.