Search
Close this search box.
Carmen Salas

Oriol Travesset

iInvestigador de l’Observatori de Sostenibilitat d’Andorra (OBSA)

El canvi climàtic és un tema actual, però cal passar a l’acció

L’Oriol Travesset ha fet un gran periple vital des que va néixer a Andorra fins que va tornar a viure-hi ara fa quatre anys. Vinculat familiarment a Lleida, després va marxar a Barcelona per formar-se com a enginyer en telecomunicacions. La necessitat de sentir que la seva feina tenia relació amb el problemes reals de la societat el va empènyer a fer diversos màster sobre sostenibilitat i energies renovables que el van portar de tornada al Principat per participar en un estudi de l’OBSA, i s’hi va quedar.

Quan va néixer l’observatori i per què?

L’OBSA es una fundació privada creada al 2006, impulsada per la Fundació Julià Reig, i més concretament per l’Oscar Ribas, que va ser un dels ideòlegs, per donar resposta a una necessitat que hi havia de tenir una visió prospectiva sobre la sostenibilitat d’Andorra.

Això en la pràctica què vol dir?

Nosaltres fem aquesta recerca en l’àmbit de la sostenibilitat que desprès ha de servir per ajudar a diferents actors de la societat andorrana (privats, Administració pública i ciutadania) a planificar polítiques de sostenibilitat i prendre les decisions necessàries per resoldre diferents problemàtiques d’interès pel país.

Pot posar algun exemple?

Estem treballant en un projecte sobre mobilitat al país. Amb diferents eines informàtiques construïm un model on representem la realitat i apliquem canvis com ara peatonalitzar un carrer per preveure quins serien els beneficis o impactes.

Com es decideixen les investigacions que es duen a terme?

Fins ara els projectes de recerca han anat sorgint en funció dels investigadors que han anat passant per l’observatori, doctorants i estudiants de màster, majoritàriament. Hem fet estudis sobre mobilitat, energies renovables, l’impacte del canvi climàtic al turisme de neu i també sobre els recurs hídrics del país.

L’OBSA ara està en mig d’un procés molt important de cara al seu futur, oi?

Sí. L’OBSA, l’Institut d’Estudis Andorrans i Actua Tech estan en un procés de fusió que connectarà la ciència amb el teixit empresarial. Al patronat hi haurà representants del ministeri d’Educació, Ordenament Territorial (Andorra Telecom), Medi Ambient (FEDA) i Economia (ActuaTech). El futur organisme, que encara no té nom, concentrarà tota la investigació i recerca que es faci al país.

Creu que tant les institucions com la societat es prenen seriosament el canvi climàtic?

Com a mínim veig que és un tema de molta actualitat, però crec que falta passar a l’acció. S’han aprovat lleis però manca portar les decisions a les actuacions concretes. És important tenir en compte que Andorra és un país de muntanyes, identificades com a zones molt sensibles pel que fa al canvi climàtic.

 

L’OBSA, l’Institut d’Estudis Andorrans i ActuaTech es fusionaran per aglutinar la investigació i recerca del país

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu