El 30 de maig del 2020 és la data que la Generalitat ha proposat i que han acceptat tots els partits polítics catalans, excepte el PSC, per celebrar les eleccions previstes inicialment pel 14 de febrer i ajornades a causa de l’impacte de la tercera onada de coronavirus. El Consell Executiu es va reunir ahir a la tarda de manera extraordinària per aprovar el decret d’ajornament dels comicis, que fixarà, a més a més, el nou calendari electoral.
Segons va informar El Periódico de Catalunya, fonts presents a la reunió entre el govern i els partits polítics, la nova data es va determinar seguint l’evolució de les corbes epidemiològiques i tenint en compte que cada onada sol durar sis setmanes. També es va tenir en compte el pla de vacunació, que determina que el 30 de maig s’haurà vacunat entre el 9% i el 30% de la població catalana.
Les candidatures proclamades pel 14 de febrer seran vàlides, però s’obre el període per presentar noves ofertes electorals. Els protocols que va dissenyar la Generalitat per votar amb seguretat en temps de Covid-19 també es mantindran vigents tot i que es podrien retocar perquè la mesa de partits seguirà reunint-se de forma periòdica fins al 30 de maig.
La població catalana resident al Principat i que podrà votar a les pròximes eleccions representa a 13.937 persones segons va indicar el cònsol general d’Espanya a Andorra, Antonio Prats, a EL PERIÒDIC. Aquests ciutadans, d’entrada, fins al dimarts de la setmana que ve poden adreçar-se a l’ambaixada d’Espanya per demanar la documentació electoral: «Es donen dos certificats d’inscripció en el cens electoral, les paperetes dels partits i un sobre dirigit a la delegació provincial de l’oficina del cens electoral per enviar aquesta documentació». Després d’aproximadament 10 dies que acabi aquest termini l’Institut Nacional d’Estadística (INE) informarà el Ministeri d’Exteriors a Madrid sobre quants vots s’han sol·licitat des de cada consolat, informació que permetrà saber el nombre de vots s’han demanat a Andorra. En referència a les eleccions del 2017, Prats va apuntar que tot i que 13.150 persones podien emetre el seu vot des del Principat, tan sols se’n van sol·licitar 3.951 i se’n van rebre 3.474.